Contactloos betalen met je mobiel: het nieuwe betalen?

mobiel-betalen-17032019.jpg

Contactloos betalen kan tegenwoordig niet alleen met je bankpas, maar ook met je smartphone. Hoe kun je betalen met je mobiel en waar moet je rekening mee houden? Radar zet het voor je op een rij.

Betalen met je mobiel werkt bijna hetzelfde als contactloos betalen met je pinpas. Hierbij hoeft je niet meer je bankpas in de betaalautomaat te doen en een pincode in te toetsen, maar kun je de pas of mobiel simpelweg tegen de automaat aan houden. Je kunt betaalautomaten waarbij je contactloos kunt betalen herkennen aan onderstaand logo. Dit logo kun je, indien je pinpas contactloos betalen ondersteunt, ook terugvinden op je pinpas.

Contactloosbetalen logo

Voordat je contactloos kunt betalen met je mobiel, moet je alleen eerst wel een app van je bank downloaden. Daarna moet je het scherm van je telefoon aanzetten en houd je telefoon tegen de boven- of zijkant van de betaalautomaat aan. Daarbij hoef je de daarvoor bestemde betaalapp op je telefoon niet op te starten.

Bij welke banken kun je mobiel betalen?

Je kunt nog niet bij alle banken contactloos betalen met je smartphone. Alleen bij ING, Rabobank, ASN Bank, Bunq, RegioBank, ABN AMRO en SNS Bank is het mogelijk.

Welke smartphones ondersteunen contactloos betalen?

Ook kun je nog niet met alle smartphones contactloos betalen. Je mobiel moet aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste heb je een SIM-kaart of telefoon nodig met een NFC-chip, dat staat voor Near Field Communication. Deze chip zorgt ervoor dat contactloze communicatie mogelijk is.

Lees ook: 4 vragen over contactloze communicatie via NFC

Naast je SIM-kaart moet ook je toestel geschikt zijn. Contactloos betalen met je mobiel is op dit moment alleen mogelijk bij Android-toestellen. Het is van belang dat je Android-versie zo up to date mogelijk is. Voor ING heb je een toestel nodig met een Android-versie 4.4, voor ABN AMRO is versie 5.0 vereist en de Rabobank adviseert de recentste update. Met andere toestellen, zoals bijvoorbeeld de Apple iPhone, is contactloos betalen nog niet mogelijk.

Hoe veilig is contactloos betalen met je telefoon?

Na het installeren van de app wordt gevraagd een veiligheidscode in te stellen. Deze code gebruik je bij betalingen met je mobiel bij bedragen hoger dan 25 euro. Bij een bedrag onder de 25 euro is geen pincode vereist. Je kunt ook instellen dat je altijd een code moet invoeren, ook bij bedragen onder de 25 euro, indien je dit veiliger vindt. Doordat je bij hoge bedragen verplicht een code moet invoeren, is betalen met je mobiel net zo veilig als contactloos betalen met je pinpas.

Lees ook: Uitschakelen contactloos betalen

Wanneer je telefoon wordt gestolen, hebben de dieven helaas ook toegang tot het contactloos betalen met je mobiel. Als je met meerdere (kleine) betalingen achter elkaar boven een bedrag van 50 euro uitkomt, moet je ook bij lage bedragen verplicht je code intoetsen. Dit om te voorkomen dat er binnen een korte tijd veel ongewenste bedragen uitgegeven worden.

Wanneer je telefoon is gestolen, kun je de bank bellen om de app te laten blokkeren. Zo kunnen er geen contactloze betalingen meer gedaan worden via je mobiel.

Kosten

De kosten voor de mobiele apps om contactloos te betalen verschillen. De Rabobank biedt haar Rabo Wallet gratis aan. De ING Mobiel Betalen App is de eerste zes maanden gratis, hierna betaal je 50 cent per maand. Voor mensen met een ING Studentenrekening of met een ING Jongerenrekening is de app ook na 6 maanden gratis. De Wallet-app van ABN AMRO is tot 1 januari 2018 gratis. ABN AMRO zal gebruikers daarna informeren over de mogelijke kosten.

Lees ook: Mobiel bankieren en contactloos betalen winnen aan populariteit

Internetverbinding

Voor het betalen met je mobiel is niet per se internetverbinding nodig. Je kunt tot tien keer betalen zonder internetverbinding. Hierna moet je ten minste 1 keer betalen met internetverbinding. De app geeft aan wanneer dat nodig is.

Dit is een artikel uit februari 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 18 maart 2019.

Bron: ING / ABN AMRO / Rabobank / Consumentenbond