background branding

Contactloos betalen wereldwijd fenomeen

Afrekenen met plastic zonder de kassa aan te raken kan tegenwoordig op steeds meer plaatsen in de wereld.

Volgens Mastercard, eigenaar van het betaalmerk Maestro, bestaat de mogelijkheid van contactloos betalen inmiddels in 56 landen, waaronder bijna 30 staten in Europa.

Het concern maakt contactloos betalen mogelijk met creditcards, betaalpassen en, in toenemende mate, met smartphones. Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden.

Gisteren is in Leiden een proef met het contactloos betalen via de smartphone van start gegaan. Aan de test doen 1.000 personen en 100 ondernemers mee. Na 1 december 2013 bepalen de banken of en hoe ze de betaalwijze gaan aanbieden. ABN Amro en ING willen het contactloos betalen via de betaalpas sowieso mogelijk maken. Na de test bekijken ze of ze de nieuwe betaalmethode ook via de smartphone willen aanbieden. Rabobank zegt het betalen via de smartphone voor alle klanten mogelijk te maken.

Bron: ANP / Consumentenbond