Contant geld - Reactie ING

21-10-18-uitzending-ING-logo-reactie-contant-geld.png

ING heeft gereageerd op de Radar-uitzending van 18 oktober 2021 over het steeds duurdere gebruik van contant geld. 

Afhankelijk van het pakket dat klanten bij ons hebben, vinden er een aantal aanpassingen plaats per 1 januari 2022 voor het ontvangen van afschriften. Voor het Oranjepakket, Oranjepakket met korting en studentenrekening betalen klanten vanaf januari 2021 voor hun maandelijkse afschrift €1,25. Bij het Basis, Betaal en Royaalpakket ontvangen klanten zonder extra kosten iedere maand een afschrift (als onderdeel van het pakket).

De ANBO refereert in haar persbericht aan gesprekken tussen stakeholders over de toegankelijkheid van cash. ING committeert zich tijdens de onderhandelingen aan het niet wijzigen van opnamekosten voor consumenten en stortingskosten voor retailers. De wijzigingen die ING vorige week vrijdag heeft aangekondigd, vallen niet onder deze afspraken. ING houdt ook na deze aanpassingen een aantal gratis stortingsmogelijkheden, afhankelijk van leeftijd en betaalpakket, in stand.

Wel hebben we besloten om het aantal stortingsmomenten voor klanten terug te brengen. Dit hebben we gedaan omdat dit rechtstreeks raakt aan onze rol van poortwachter en het voorkomen van o.a. witwassen. Het storten van cash door particuliere klanten is zeer zelden nodig voor een klant met gemiddeld gedrag. Ruim 96 procent van onze klanten doet dit minder dan twee keer per jaar en wordt dus niet geraakt door deze aanpassing. 

Kinderen kunnen vanaf januari nog steeds 3 gratis stortingen per jaar doen, volwassenen ten minste 2 per jaar. We zien dat slechts 4% van onze klanten (veel) vaker storten. Dat gaat vaak om klanten die hun privé rekening (ongeoorloofd) gebruiken voor zakelijke activiteiten. Met deze aanpassing willen we dit voorkomen. Ook vormt een maximaal aantal stortingen per kalenderjaar een extra obstakel om jeugdige klanten in te zetten als zogenoemde geldezel (het ‘uitlenen’ van je rekening aan criminelen om cash geld te storten en door te storten).