Contract met Solaar, Zonnepaneelmeester of Batterijnet? Zo kom je er van af

Radar ontvangt de laatste tijd klachten over de bedrijven Solaar, Zonnepaneelmeester en Batterijnet. Ze bellen ongevraagd mensen die zonnepanelen hebben, met het aanbod voor een thuisbatterij. Er worden gouden bergen beloofd, en de verkopers doen dat op een overrompelende manier. Heb je spijt van het aanbod dat je is gedaan, dan kun je van je contract af. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Agressieve werkwijze
Mensen worden gebeld met een aanbod voor een thuisbatterij. Men voelt zich onder druk gezet door de verkoper en gaat akkoord met een contract Solaar, Zonnepaneelmeester of Batterijnet. Je zit al snel vast aan een veel te dure batterij van tot wel 26.000 euro. Soms wordt men ook om 250 euro als aanbetaling gevraagd. Radar kreeg veel meldingen van consumenten die na het telefoontje toch hun bedenkingen kregen en alles wilden annuleren.
Maar dan begint de ellende pas echt. Zo ook voor Enna: “Ik heb diezelfde dag nog geannuleerd, maar ondanks de belofte dat mijn 250 euro zou worden teruggestort, gebeurde dat niet. Sterker nog, ik werd gebeld en bedreigd met een boete van 5000 euro als ik van de batterij af wilde. Het zou gaan om zogenaamd maatwerk en daarom kon ik niet annuleren. Daarom ben ik maar akkoord gegaan met een goedkopere batterij. Ik voelde me echt onder druk gezet”
Consuwijzer: “Je kunt vaak zonder kosten van je koop af”
Echter: wat deze bedrijven zeggen klopt niet. Je hoeft niet te betalen en je kunt gewoon van je koop af binnen je bedenktijd van 14 dagen. De verkoper moet u hierover informeren. En uitleggen hoe u opzegt binnen de bedenktijd. Als de verkoper je niet vertelt over je bedenktijd, dan is jouw bedenktijd maximaal 1 jaar.
En je hebt recht op terugbetaling van je aanbetaling als je dit betaald hebt. Vindt de verkoper dat je geen bedenktijd hebt? Bijvoorbeeld omdat de thuisbatterij op maat is gemaakt? Dan moet de verkoper bewijzen dat je thuisbatterij zo persoonlijk voor je is gemaakt dat hij het product aan niemand anders kan verkopen. De Consuwijzer van de ACM (Autoriteit Consument en Markt) is er duidelijk over.
Telefonische verkoop
Een telefonisch aanbod is zelden goedkoper dan dat je zelf op zoek gaat. Ga dus nooit ergens mee akkoord. Teken niets, denk er rustig over na. Word je onder druk gezet? Hang dan op.
Toch getekend en wil je er vanaf?
Heb je de offerte getekend? Zorg dan dat je binnen 14 dagen zegt dat je van de koop afziet. Stuur de verkoper binnen de bedenktijd een e-mail of een brief om het contract op te zeggen. Je kunt hiervoor de voorbeeldbrief van de Consuwijzer gebruiken. Je betaalt dan geen kosten aan de verkoper. Heb je een borg betaald? Dan moet je het geld terugkrijgen. Laat je niet onder druk zetten door dreiging met boetes, incasso's of gerechtsdeurwaarders. Je staat in je recht.
Is je bedenktijd voorbij? Je kunt ook van de aankoop af als je misleid bent.
Bij misleiding krijg je bijvoorbeeld foute of niet volledige informatie tijdens het verkoopgesprek. Je gaat het contract aan op basis van die informatie. Later ontdek je dat de informatie niet klopte of niet volledig was. Als je de juiste en volledige informatie had gekregen, was je het contract niet aangegaan. Je kan in zo'n geval het contract vernietigen op basis van misleiding of dwaling.
Een paar voorbeelden van misleiding:
- Het verkoopgesprek is agressief. De verkoper zet u onder druk totdat u akkoord gaat.
- De verkoper geeft u niet de juiste informatie over de terugverdientijd. Hij heeft u bijvoorbeeld niet verteld over de risico’s en de onzekerheden.
- De verkoper zegt dat u veel goedkoper uit bent dan bij andere verkopers. Maar achteraf blijkt dat niet waar te zijn.
- De verkoper heeft u er niet op gewezen dat u geen bedenktijd heeft
Ook hier heeft Consuwijzer een voorbeeldbrief voor geschreven.
Wordt je een aanbod voor een goedkopere batterij gedaan?
Laat je niet onder druk zetten om deze af te nemen. Ook niet als ze dreigen dat je anders een boete krijgt. Zoals gezegd, telefonische verkoop is zelden voordelig.
Heb je een boete betaald?
Als je de boete al hebt betaald, meld je dan bij het Juridisch loket of je rechtsbijstandverzekeraar. Je zou je tot een jurist kunnen wenden om de vernietiging van de overeenkomst, maar om het geld terug te krijgen moet je procederen en dat is kostbaar en tijdrovend.
Rechtsbijstandverzekering
Heb je een rechtsbijstandverzekering? Schakel deze dan in. Veel verzekeraars kennen de thuisbatterij bedrijven en kunnen consumenten helpen om van hun contract af te komen.
Let op:
Wij zien dat de genoemde bedrijven inmiddels nieuwe handelsnamen hebben geregistreerd, wees scherp op alle telefonische verkoop en staar je niet blind op alleen Solaar, Batterijnet en Zonnepaneelmeester.