Contractkosten, administratiekosten via Kamernet toegestaan?

'Een verhuurder mag contractkosten berekenen. Dit zijn kosten die de verhuurder maakt om je contract op te stellen en deze zijn gemiddeld niet hoger dan 250 euro', lees je op de website van Kamernet. Klopt dat wel?
Dat een verhuurder (in veel gevallen) geen bemiddelingskosten in rekening mag brengen wist je waarschijnlijk al. Ook Kamernet schrijft daarover op de website: 'Kamernet berekent geen bemiddelingskosten (courtage). Verhuurders mogen daarom dus ook geen courtage berekenen wanneer zij via Kamernet hun kamer verhuren.' Krijg je als huurder toch nog bemiddelingskosten voor de kiezen, dan kun je dat melden aan de huizensite.
Mogen contractkosten dan wel?
Dat is mooi, maar toch lijken verhuurders op andere manieren te zoeken om toch nog extra kosten te vragen, en volgens Kamernet is dat dus gewoon toegestaan. Maar die informatie van Kamernet klopt niet, aldus de Woonbond. Ook contractkosten mogen niet in rekening worden gebracht. Bij Kamernet worden ook vaak 'administratiekosten' genoemd. Ook dát mag niet volgens de bond.
Een woordvoerder van de bond verwijst naar een uitspraak van de Hoge Raad in 2012. Uit die uitspraak blijkt dat contractkosten of administratiekosten werkzaamheden zijn die alleen of voornamelijk in het belang van de verhuurder worden gedaan, en daar mogen geen kosten voor worden gerekend bij de huurder. Dat geldt - naast het verstrekken van een huurcontract - ook voor bijvoorbeeld het bezichtigen van een woning en het maken van een opnamestaat.
Zaken die wel overwegend in het belang van de huurder zijn, zoals kosten voor een naamplaatje of de aanvraag van een huisvestingsvergunning, kunnen wel worden doorberekend aan de huurder.
Waarom Kamernet onjuiste informatie op de website heeft staan, en of die kan worden aangepast, is niet bekend. De huizensite heeft (nog) niet gereageerd op een contactverzoek van Radar.
Update 17 september: ook in de uitzending van Radar aandacht voor de vraag: Mag Kamernet 'bemiddelingskosten' vragen? Daar lees je ook de schriftelijke reactie van Kamernet.
Wat als je de contractkosten al betaald hebt?
Heb jij contractkosten betaald voor diensten die voornamelijk ten behoeve van de verhuurder waren? Je kunt de modelbrief van de Woonbond gebruiken om de contractkosten terug te vorderen.
Heb jij bemiddelingskosten voor je studentenkamer of woning betaald? Je kunt proberen om die bemiddelingskosten terug te krijgen met dit stappenplan. Lukt dat niet? Lees wat je kunt doen als de makelaar weigert de bemiddelingskosten terug te betalen.
Heb jij contract- of administratiekosten betaald? Radar komt graag in contact met jou! Reageer onder dit bericht, of mail naar radarinternet(at)avrotros.nl met je contactgegevens.