Corona en hitte: kan ik nog een ventilator gebruiken?

22062020 hitte.jpg

Eindelijk het echte zomergevoel! Maar hoe zit het eigenlijk met warm weer en corona? Het RIVM raadt af om ventilatoren aan te zetten in gemeenschappelijke ruimten. Maar wat kun je nu het beste doen tegen de hitte?

Het RIVM heeft een aantal vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

Kan ik nog een ventilator gebruiken?

De gezondheidsorganisatie meldt dat je voor persoonlijk gebruik (thuis/gezinssituatie) gewoon een ventilator kunt gebruiken ter verkoeling. Tip: plaats, indien mogelijk, een bevroren waterflesje voor de ventilator voor meer verkoeling. Dit is uiteraard afhankelijk van het type ventilator. Met een toren- of kolomventilator is het makkelijker om er een bevroren waterflesje voor te plaatsen. 'Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat, ook nu met het coronavirus.'

Aangezien het nog niet bekend is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte voor een grotere kans op een besmetting zorgt, wordt er uit voorzorg geadviseerd om geen ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten. 'Maak in deze ruimten gebruik van natuurlijk ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning.'

Hoe zit het met airconditioning en verspreiding van het coronavirus?

Ventilatiesystemen hoeven niet aangepast te worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je kunt dus gewoon gebruikmaken van airco om je huis af te koelen.

Hoe kun je je woning verder koel houden?

Je kunt tevens gebruikmaken van zonwering. Natuurlijk kun je ook voor extra frisse lucht zorgen door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Ventileer ook je slaapkamer.

Waar kun je buiten het beste verkoeling zoeken?

Als je woning ondanks de bovenstaande tips toch te heet is en je hebt geen balkon of tuin, kun je het beste verkoeling zoeken in de schaduw onder bomen in parken en bij water. 'Zorg hierbij wel voor voldoende afstand tot andere mensen', aldus het RIVM. Mocht je willen zwemmen, lees dan hier het advies van de Nederlandse zwembond KNZB.

Tips voor mensen in de risicogroep en omgaan met hitte

Mensen die zeventig jaar of ouder zijn, zitten zowel in de risicogroep voor hitte als het coronavirus. Het gaat hierbij specifiek om mensen die zeventig jaar of ouder zijn en een chronische ziekte hebben en mensen in deze leeftijdsgroep met overgewicht.

Een verhoogde lichaamstemperatuur kan ook komen door overhitting. Om dit te achterhalen kun je minimaal dertig minuten in een koele ruimte rusten. Als je lichaamstemperatuur dan daalt, was je mogelijk oververhit. 'Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.'

Als je lichaamstemperatuur nog steeds (even) hoog is, kan het zijn dat je koorts hebt. Je kunt je dan laten testen op het coronavirus. Bel je huisarts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Help anderen

Denk daarnaast aan (ouderen) mensen in je omgeving, ook als je afstand moet houden. Ze kunnen vast wat hulp gebruiken bij bijvoorbeeld het doen van boodschappen. Bel ze op en vraag wat je voor ze kunt doen.

Drink voldoende water

Vergeet ten slotte uiteraard niet om voldoende water te drinken. Dit geldt voor iedereen, maar ouderen hebben een verminderd dorstgevoel. 'Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als je urine donker van kleur is.'

Bron: RIVM