'Coronacrisis stimuleert Nederlanders om iets voor het klimaat te doen'

Klimaat_26.05.2020.jpg

Veel mensen zijn zich door de coronacrisis bewust geworden van het klimaat en willen hieraan ook zelf een bijdrage leveren. Zo wil bijna acht op de tien Nederlanders minder gaan vliegen en ruim driekwart wil het autogebruik beperken. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Toch vragen tegelijkertijd zeven op de tien Nederlanders zich af of de positieve gevolgen voor het milieu die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan, kunnen worden behouden.

Een jaar geleden gaf een ruime meerderheid bij een onderzoek van ABN AMRO ook aan duurzaamheid belangrijk te vinden. Maar slechts een kwart overwoog toen minder te vliegen en minder auto te rijden.

Bewustwording

Door de coronacrisis lijkt een keerpunt te zijn ontstaan in de bewustwording van het belang van het klimaat, aldus ABN AMRO. Zo wil 71 procent van de Nederlanders de schonere lucht en positieve milieueffecten als gevolg van coronamaatregelen behouden. Ook wil 41 procent van de Nederlanders dat de overheid gelijktijdig werk maakt van de economie en het klimaat.

Klimaat is tweede prioriteit

Economisch herstel verdient voor de meeste Nederlanders nog steeds de hoogste prioriteit, maar klimaat staat volgens ABN AMRO op de tweede plek. Meer dan acht op de tien burgers die zich zorgen maken over het klimaat vinden dat duurzaamheid hoog op de politieke agenda moet staan, juist nu de samenleving opnieuw moet worden vormgegeven. Dit kan volgens de ondervraagden door schoner vervoer en het stimuleren van thuiswerken, de luchtvaart te beperken en te investeren in groene energie.

Bron: ANP