Coronafabels ontzenuwd door Fons | Radar Checkt

Er gaan op sociale media een hoop adviezen rond wat er zou helpen tegen het coronavirus. Verslaggever Fons Hendriks checkt wat een feit en wat een fabel is.

In de zon zitten doodt het coronavirus?
Helaas een fabel. Zonnen houdt het virus niet tegen, behalve dat je huid die weinig zonlicht gewend is mogelijk verbrandt. Ook onder een UV-lamp zitten, helpt niet.

Hete of juist ijskoude dranken drinken zouden helpen tegen het virus?
Ook een fabel. Koude dranken maken het virus niet dood. Ook door hete dranken te drinken of in een warm bad te gaan liggen, stijgt alleen de temperatuur van je huid, niet van je lichaam als geheel. Dus nee, dit advies is nepnieuws.

Het virus is tamelijk groot, dus elk normaal masker / mondkapje kan het filteren?
Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

Het virus kan door de lucht zweven en zo mensen infecteren?
'Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht en komen zo’n twee meter ver. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven, maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden', aldus het RIVM.

Als het virus op een metalen oppervlak terecht komt, blijft het minimaal 12 uur leven?
Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om 'in leven te blijven' en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De kans dat je besmet raakt via het aanraken van producten of oppervlakten is erg klein. Een oppervlak dat mogelijk besmet is zoals een deurklink, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. Was daarna je handen met water en zeep.

Gorgel je keel met betadine om ziektekiemen te doden of te minimaliseren zolang ze nog in je keel zitten.
Helaas, er is momenteel nog geen enkel vaccin of medicijn tegen COVID-19 en deze huis-tuin-en-keukenremedies helpen ook niet. Het RIVM raadt het zelfs af. 'Deze vorm van schoonmaken wordt niet gebruikt om besmetting te voorkomen of voor de behandeling van een coronavirusinfectie. Het virus kan in de neus en/of keel aanwezig zijn. Het apart schoonmaken van keel of neus heeft daarom geen effect. Het inbrengen van desinfecterende oplossing in de neus kan schade aan de slijmvliezen geven. Hiermee kan de kans op besmetting met bacteriën groter worden of zou het zelfs de verspreiding van het coronavirus kunnen versterken.'

Het coronavirus heeft een incubatietijd tot 20 dagen voordat symptomen van een Corona-infectie zichtbaar worden.
'De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je ziek wordt. Bij het nieuwe coronavirus varieert de incubatietijd van 2 tot 12 dagen. Voor de zekerheid gebruiken we 14 dagen. De incubatietijd is berekend met de gegevens van veel patiënten. Mocht er iemand melding maken van een langere incubatietijd, zou er ook sprake kunnen zijn van een onopgemerkt contact dat tussendoor plaatsvond, waardoor de incubatietijd alleen langer lijkt', aldus het RIVM.

Haal diep adem en houd je adem langer dan 10 seconden vast. Als je dit kunt zonder hoesten, ongemak als benauwdheid ben je niet geïnfecteerd.
Helaas ook weer een fabel. Dit zegt helemaal niets over of je de griep hebt of niet. En mensen die ziek zijn, kunnen denken: ik kan dit dus ik ben niet ziek.

Drink elk kwartier een paar slokjes water. Dan spoel je het mogelijke virus in je mond weg.
Voldoende water drinken is voor iedereen belangrijk, maar er is geen enkel bewijs dat regelmatig water drinken helpt tegen het virus.

Wat kun je wel doen om verspreiding met het coronavirus te voorkomen?

  • Blijf binnen bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten.
  • Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
    • Was je handen regelmatig met water en zeep
    • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
    • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na 1 keer weg
    • Geen handen schudden
    • Houd als je toch naar buiten moet - bijvoorbeeld om boodschappen te doen of de hond uit te laten - minimaal 1,5 meter afstand.

Meer feiten en fabels over het coronavirus

Wil je alle feiten en fabels over het coronavirus nog eens terugkijken? Klik dan hier:

Radar checkt in quarantaine