Coronamaatregelen: lockdown verlengd tot 20 mei, versoepelingen voor kinderen

persco-rutte-corona-22042020.jpg

De meeste coronamaatregelen die het kabinet in maart heeft getroffen, blijven de komende tijd overeind. De enige versoepelingen gaan over kinderen: zij mogen vanaf 29 april weer met elkaar gaan sporten en de basisscholen openen na de vakantie op 11 mei hun deuren. De middelbare scholen kunnen begin juni open als zij maatregelen nemen om anderhalve meter afstand te kunnen houden.

Alle maatregelen vind je in dit overzicht van Rijksoverheid

De belangrijkste veranderingen van de maatregelen op een rijtje:

  • Leerlingen van basisscholen gaan vanaf 11 mei de helft van de tijd naar school, in kleinere groepen. De rest van de tijd krijgen zij thuiswerk. Het speciaal onderwijs gaat helemaal open.
  • De dagopvang voor kinderen tot vier jaar gaat helemaal open, net als de gastouderopvang. Naar de buitenschoolse opvang mogen basisschoolkinderen alleen op de dagen dat zij ook naar school gaan.
  • Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op een manier van lesgeven waarbij altijd anderhalve meter afstand kan worden bewaard. Daar kan naar verwachting op 1 juni mee worden begonnen.
  • Personeel op basisscholen en in de opvang kan zich bij gezondheidsklachten laten testen op het coronavirus.
  • Voor kinderen met ouders in vitale beroepen en voor leerlingen met een lastige thuissituatie blijven de scholen noodopvang verzorgen.
  • De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoeden aan ouders.
  • Kinderen tot twaalf jaar mogen vanaf 29 april weer in clubverband buiten gaan sporten. Wel moeten zij dan thuis douchen en omkleden. Onderlinge partijtjes zijn toegestaan, officiële wedstrijden nog niet. Jongeren onder de achttien mogen onder begeleiding ook weer samen sporten in de buitenlucht, maar zij moeten anderhalve meter afstand bewaren.
  • Eet- en drinkgelegenheden blijven nog zeker tot 20 mei dicht. Ook bijvoorbeeld de mensen in contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs en fysiotherapeuten mogen voor die datum niet aan de slag.
  • Op bezoek gaan in verpleeghuizen blijft eveneens tot in ieder geval 20 mei niet toegestaan.
  • Het verbod op evenementen blijft tot 1 september van kracht. Dat betekent onder meer dat veel zomerfestivals niet doorgaan en dat het betaald voetbal het nog lopende seizoen niet meer kan afmaken.

Eventuele eerdere versoepeling

De maatregelen tegen het coronavirus die dinsdag tot en met 19 mei werden verlengd, zullen niet per se allemaal tot die dag gelden. Als nieuwe wetenschappelijke inzichten meer ruimte bieden voor bedrijven waar geen anderhalvemeter afstand kan worden gehouden, zoals kappers of masseurs, sluit premier Mark Rutte niet uit dat die eerder open kunnen. 

Horeca

Voor restaurants en cafés haastte Rutte zich de verwachtingen te temperen. Het is mooi dat dat soort bedrijven plannen maken om de anderhalvemeter in acht te nemen, maar als ze opengaan 'weet je dat je veel meer mensen op straat krijgt, die naar terrassen gaan'. Daarmee neemt het risico dat meer mensen besmet raken met het coronavirus ook weer toe.

Alles wat je moet weten over het coronavirus

Meer over