Coronapaspoort in de maak voor meer vrijheden niet-besmettelijke mensen

coronavaccin-08032021-780.jpg

Het kabinet werkt aan een bewijs van niet-besmettelijkheid om mensen meer vrijheden te geven. Zo'n coronapaspoort biedt meer vrijheden voor gevaccineerden, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor immuun zijn. Met zo'n bewijs in de hand kunnen mensen bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop, meldt de NOS.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt dat het kabinet bezig is met het 'technisch mogelijk maken', maar dat er nog wel wat vragen zijn. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden geen rol hebben in verspreiding van het coronavirus. 'En wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect', benadrukt de minister. 'Mensen moeten zich niet gedwongen voelen om zich te laten inenten.'

Verschil tussen test of vaccin niet te zien

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. 'We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs.' Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

Update

Minister de Jonge over het vaccinatiebewijs

Volgens minister De Jonge is het nog te vroeg om een vaccinatiebewijs in te zetten om mensen toegang te verlenen tot bijvoorbeeld concerten of andere evenementen. Daarvoor moet eerst duidelijk worden in welke mate een intenting verspreiding van het coronavirus tegengaat, vertelt hij. Eerder liet hij weten dat mensen binnenkort door middel van een app kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn op corona. Een 'groen vinkje' in deze app kan iemand dan toegang verlenen tot 'niet-essentiële functie', zoals een concert.

Op een later moment zou een vaccinatie ook een groen vinkje op moeten leveren, maar daar komt de minister nu dus op terug. Om antwoord te krijgen op de vraag of een prik verspreiding van het virus ook daadwerkelijk tegengaat is er meer data nodig uit de landen waar al veel mensen zijn geprikt. 'Israël is heel veel verder, het Verenigd Koninkrijk is behoorlijk veel verder, maar verder zijn er nog geen landen om van af te kijken of de verspreiding van het virus door vaccinaties wordt afgeremd,' aldus De Jonge. 

De app wordt voor het eerst getest in het weekend van 13 en 14 maart tijdens twee testfestivals in Biddinghuizen.

ANP MediaWatch / NOS