Coronatestbedrijven voortaan strenger gecontroleerd na fouten bij tester
Coronatestbedrijven kunnen strengere controles verwachten, nadat een Rotterdams bedrijf de fout is ingegaan door gesubsidieerde en commerciële testen niet goed te scheiden.
De inspecties zullen worden uitgevoerd door Stichting Open Nederland (SON). De inspecties bestaan onder meer uit bezoeken aan de testlocaties van 'enkele aanbieders', laat een woordvoerder van SON weten na vragen van Het Financieele Dagblad. Daarvoor heeft de overheid in totaal 1 miljard euro gereserveerd.
Contract stopgezet of minder geld
Testbedrijven die hun zaken niet op orde hebben, krijgen volgens SON de kans de situatie te verbeteren of te stoppen met het uitvoeren van vakantietesten. Aanhoudend de fout in gaan kan 'contractuele consequenties' hebben.
Dat betekent dat ze de overheidsopdracht kunnen verliezen, of mogelijk gekort worden op hun facturen, zo vult een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan. Het ministerie is verantwoordelijk voor de reistesten, de coronatests die nodig zijn om naar het buitenland te reizen, en heeft daarvoor 250 miljoen euro uitgetrokken. Het ministerie laat ook weten 'te monitoren' of testbedrijven zich aan de regels houden.
Commerciële sneltest van 249 euro naast gratis test
De regels voor testbedrijven, opgelegd door SON en het ministerie, werden overtreden door het Rotterdamse Covidia. Volgens Het Financieele Dagblad voerde het testbedrijf op locaties in en rond Amsterdam onder één dak zowel testen voor toegang als testen voor vertrek uit, hoewel dit niet is toegestaan.
Daarnaast liepen op Covidia's testlocatie op Schiphol gesubsidieerde toegangs- en reistesten en commerciële sneltesten door elkaar. Voor die laatste moeten klanten tot €249 betalen. Er was één loket voor beide testsoorten en personeel wisselde tussen werkzaamheden voor de gesubsidieerde en commerciële tests.
Praat mee op ons forum
Op het Radar Forum werd vorige maand geklaagd over de trage resultaten van het testbedrijf Covidia.
Bron: Het Financieele Dagblad