Coronavaccin verplichten? Veel bezwaren, veiligheid grootste knelpunt

vaccineren-corona-verplicht-11092020.jpg

Van de 24.901 deelnemers aan onze poll is een ruime meerderheid van 79 procent tegen een verplicht coronavaccin. 21 procent ziet een (gedeeltelijke) verplichting wel zitten. Waar de meeste voor- en tegenstanders het met elkaar over eens zijn: de veiligheid en betrouwbaarheid van het vaccin staan voorop.

Het vaccin wordt in recordtempo ontwikkeld. Het doel is om het eind dit jaar voor iedereen beschikbaar te maken, wat zorgt voor twijfels aan beide kanten. 

Veel voorstanders van verplichting vinden dat het vaccin alleen verplicht moet worden als zeker is dat het veilig en betrouwbaar is. Voor tegenstanders is de snelle ontwikkeling vaak bij voorbaat al een reden om tegen verplichting te stemmen. 

Normaal duurt het jaren voor zo'n vaccin goed getest is. Hoe weten we wat dit met mijn lichaam doet?
 

Het RIVM zegt hierover het volgende: 'Het duurt lang om een vaccin tegen een nieuwe infectieziekte te ontwikkelen, al snel vijf tot tien jaar. Voor COVID-19 worden alle zeilen bijgesteld om het vaccin sneller te ontwikkelen. Maar voordat je een goedwerkend en veilig vaccin kunt ontwikkelen, is er veel onderzoek nodig.' 

Hierop aansluitend stelt de WHO dat het vaccin pas beschikbaar wordt als het veilig en effectief is. 'Dat zou ik de wereld willen verzekeren', zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

'Niemand verplicht mij iets'

De 79 procent die tegen verplichting heeft gestemd, geeft vaak als reden dat het simpelweg hun eigen keuze is. 'Iedereen heeft het recht op keuzevrijheid, voor diens leven en lichaam. Niemand verplicht mij iets!', zo verwoordt een deelnemer stellig.

Wel vindt 10 procent van de tegenstanders dat je achteraan de zorgwachtlijst moet komen te staan, als je er zelf voor kiest dat je je niet laat inenten. 

Mensen die verantwoordelijkheid nemen door zich te laten inenten, mogen beloond worden met voorrang op zorg, indien nodig.
 

Vaccineren als morele verplichting

Van de 5349 mensen die vinden dat het vaccin verplicht moet worden (21%), vindt één op de vijf dat dit alleen voor kwetsbaren moet gelden. 'Ik zit zelf in een kwetsbare groep en laat me zeker inenten. Waarom grote risico's nemen met je gezondheid?', laat een respondent weten.

Van de totale groep van voorstanders vinden veel deelnemers dat inenten een morele verplichting is.

Je bent het niet alleen aan jezelf verplicht, ook aan anderen.
 

'Dan wordt de samenleving weer wat leuker'

Sommige respondenten kijken uit naar de komst van het vaccin, omdat ze dan weer het leven kunnen leiden dat ze gewend zijn. 'Hoe meer vaccinaties, hoe meer kans dat het virus beheersbaar wordt, en de samenleving weer wat leuker wordt. Ik vind er niets aan op dit moment.'

Twijfel aan gevaar of bestaan van coronavirus

Naast dat er twijfels zijn over de werking of de veiligheid van het vaccin, zijn er ook mensen die twijfelen of er überhaupt wel een vaccin nodig is. 'Er is helemaal geen vaccin nodig voor een virus waar maar een heel klein deel van de bevolking ziek van wordt.'

Over deze poll

De poll over vaccinatieplicht werd door 24.901 mensen ingevuld tussen 3 september en 10 september 2020. Wil jij in vervolg ook uitgenodigd worden voor onze onderzoeken, over uiteenlopende consumentenzaken? Meedoen is altijd gratis: schrijf je in voor het Radar Testpanel.