background branding

CPB: Economische groei over hoogtepunt heen

portemonnee-economie-191218.jpg

De economie blijft nog wel doorgroeien, maar dat gaat minder hard dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Wel blijft de Nederlandse economie harder groeien dan het gemiddelde in de eurozone.

De onzekerheden die de economie kunnen beïnvloeden zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit zijn onveranderd groot, aldus het planbureau. Ook de protesten van de 'gele hesjes' in Frankrijk en de Italiaanse begroting noemt het CPB als risico's.

CPB verwacht volgend jaar economische groei van 2,2 procent

Het CPB verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op 2,6 procent van bruto binnenlands product (bbp). Voor komend jaar wordt gerekend op een groei van 2,2 procent.

Daarmee is het CPB iets positiever dan De Nederlandsche Bank (DNB), die recent groeipercentages van 2,5 procent dit jaar en 1,7 procent voor de jaren 2019 en 2020 voorspelde. Het Internationaal Monetair Fonds voorziet voor komend jaar een groei van 2,25 procent.

Voorspelling CPB: werkloosheid daalt

Het CPB voorziet verder dat de werkloosheid volgend jaar daalt naar 3,6 procent, van 3,9 procent dit jaar. De groei van de werkgelegenheid is daarmee flink lager dan die van dit jaar. De inflatie wordt wel flink hoger met 2,4 procent volgend jaar tegen 1,6 procent dit jaar. Dat komt onder meer door de stijging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent. De lonen gaan echter ook omhoog en de koopkracht verbetert volgend jaar met 1,6 procent.

De overheidsfinanciën zien er ook goed uit. De overheidsschuld daalt volgend jaar naar 48,9 procent van het bbp. Verder heeft de overheid voor het derde rij op jaar een begrotingsoverschot van minimaal 1 procent.

Economie groeit het hardst in Flevoland

De economie is dit jaar het hardst gegroeid in Flevoland en het minst hard in Groningen. Ook volgend jaar blijft Flevoland de koploper. In Groningen krimpt de economie dan zelfs, blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.

De economie in Flevoland groeide dit jaar met 3,3 procent. Volgend jaar wordt dat 2,5 procent volgens de economen van ING. In Groningen was de groei dit jaar 0,1 procent en krimpt de economie volgend jaar met 0,3 procent. Die provincie wordt hard getroffen door het terugschroeven van de gaswinning. Als dat buiten beschouwing wordt gelaten zijn de groeipercentages respectievelijk 2 en 1,5 procent.

Bron: ANP

Meer over