background branding

Crédit Agricole Consumer Finance heft zichzelf op in Nederland

Credit Agricole.jpg

Een van de grootste verstrekkers van consumptieve kredieten in Nederland, Crédit Agricole Consumer Finance, stopt ermee. Het bedrijf had het jaren aan de stok met klanten aan wie het kredieten met woekerrentes had verkocht, meldt FD. Interbank, Voordeelbank en Intermediaire Voorschotbank zijn onderdeel van het bedrijf. 

Het Franse moederbedrijf, Crédit Agricole, gaat zich focussen op zijn kernmarkten. Nederland hoort hier niet bij en daarom probeerde het bedrijf de afgelopen twee jaar zijn Nederlandse tak tevergeefs te verkopen. 

1,4 miljard euro afwikkelen

Uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag blijkt dat Crédit Agricole Consumer Finance nu helemaal verdwijnt. Met een zogenoemde verklaring van geen bezwaar heeft toezichthouder DNB goedkeuring gegeven. Sinds het begin van deze maand verkoopt het bedrijf geen nieuwe lening meer en gaat het de kredieten van 1,4 miljard euro afwikkelen. 

Voor huidige klanten wijzigt er niets, zegt een woordvoerder en voor medewerkers is een sociaal plan ingezet. ‘We gaan dit heel gefaseerd en zorgvuldig doen.’ 

Klanten betalen jarenlang te veel

Op de Nederlandse markt voor doorlopende kredieten met flexibele rentetarieven voor particulieren was Crédit Agricole Consumer Finance een van de grootste. In de jaren tien daalden de marktrentes fors, maar de rente van de klanten van het bedrijf namen niet af. Zij betaalden dus jarenlang te veel voor hun leningen. Toezichthouder AFM gaf een boete van 400.000 euro. Daarnaast besloot klachteninstituut Kifid dat er een compensatie moest komen. 

Bedrijf boekt verlies

Crédit Agricole Consumer Finance moest 76.000 klanten van Interbank en andere labels compenseren. Dat kostte het bedrijf ruim 175 miljoen euro. Vanwege deze hoge kosten, boekt het van 2018 tot en met 2021 een verlies van opgeteld 158 miljoen euro. In die periode betaalt het bedrijf geen dividenden aan het Franse moederconcern. 

Bron: FD