'Crowdfundingplatforms beloven te hoog rendement'

crowdfunding-rendement--08052019.jpg

Terwijl de investeringen in crowdfunding in Nederland toenemen, dalen de rendementen. Potentiële beleggers krijgen regelmatig te rooskleurige vooruitzichten voorgespiegeld. Ook is er maar beperkt toezicht op deze vorm van financiering, meldt het Financieele Dagblad.

Gemiddeld beloven crowdfundingplatforms, zoals geldvoorelkaar.nl, en Fundingcircle, hun beleggers een rendement van 8,9 procent. Het werkelijke gemiddelde rendement ligt met 5,2 procent echter significant lager en dat cijfer daalt.

Dat verschil tussen het gemiddelde beloofde rendement en het werkelijke rendement is volgens crowdfundingconsulant Gijsbert Koren, naast de kosten die de platforms in rekening brengen, te wijten aan het toegenomen aantal bedrijven dat niet in staat is het geleende geld aan hun investeerders terug te betalen. Dit is deels het gevolg van het veranderende karakter van de crowdfundingmarkt. Die werd in het begin, rond 2011, bevolkt door lokale, duurzame projecten. Nu kloppen er vooral bedrijven aan die door de banken de deur zijn gewezen. Vastgoedontwikkelaars gaan daarbij voorop.

Transactiekosten per donatie

Boaz Spermon zamelde via het crowdfundingplatform 'Dream of Donate' geld in voor de behandeling van zijn ziekte. Nadat hij geld had opgehaald bleek dat er veel kosten verbonden waren aan de donatie, 'iets wat ik van tevoren niet wist', aldus Boaz.

Lees meer: Geld aan de strijkstok bij crowdfundingplatforms

Bron: ANP MediaWatch / Financieele Dagblad