'CT-scan vergroot kans hersentumor kinderen'

Klinieken zouden minder vaak CT-scans moeten uitvoeren bij kinderen, omdat de straling ervan het risico op hersentumors vergroot. Dat stelt onderzoeker Michael Hauptmann van het Nederlands Kankerinstituut naar aanleiding van een groot onderzoek onder bijna 170.000 kinderen in Nederlandse ziekenhuizen.
Uit de studie blijkt dat het aantal CT-scans bij kinderen stijgt, omdat het een makkelijke en snelle manier is om in - bijvoorbeeld - hun hoofden te kijken. De straling die erbij vrijkomt, is echter hoger dan bij alternatieve onderzoeksmethoden, zo blijkt uit het onderzoek.
Hiroshima vergelijkbaar effect als CT-scan?
'Een CT-scan maakt röntgenfoto's vanuit een groot aantal hoeken en geeft een hoeveelheid straling van honderd tot soms duizend keer die van een röntgenfoto', benadrukt onderzoeksleider Michael Hauptmann, statisticus en epidemioloog bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Hij onderzocht samen met wetenschappers uit acht verschillende Europese landen of straling het risico op kanker verhoogt.
Dat straling de kans op kanker beïnvloedt, was deels al bekend na onderzoek naar de atoombom-overlevenden in Hiroshima. Een groot deel van die groep is aan een veel grotere dosis straling blootgesteld dan mensen na een paar CT-scans. Het doel van het onderzoek was kijken of de kankerrisico's van Japan konden worden omgerekend naar risico's na een scan.
Risico is klein, maar 'ben ik die ene?'
Uit de data van 168.394 kinderen die CT-scans kregen in 42 Nederlandse ziekenhuizen, blijkt dat bij hen vaker hersentumors zijn gevonden dan bij de gemiddelde populatie. Volgens Hauptmann is het risico wel klein. Jaarlijks krijgen 120 kinderen een hersentumor en daar komt er door de CT-scans omgerekend één per jaar bij.
Maar Hauptmann zegt ook: 'Nederlandse artsen zijn terughoudend met CT-scans, dus dat we een zeker risico vinden, is opmerkelijk. In andere landen, waar veel meer scans worden gemaakt, kan dat risico oplopen. En als jij als ouder met je kind in de wachtkamer zit, vraag je je misschien toch af: ben ik die ene?'
Bron: ANP / De Volkskrant