D66: rijkere huurders uit goedkoop huis

Mensen die een goedkope huurwoning betrekken, moeten beloven dat ze gaan verhuizen als ze zoveel gaan verdienen dat ze zich een duurdere woning kunnen veroorloven. Dit moet worden vastgelegd in een zogeheten doorstroomcontract met de nieuwe huurder.

D66 zal dit donderdag voor gaan stellen tijdens overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over de huurprijzen. Met deze afspraak komen de sociale huurwoningen eerder vrij voor huurders die ze echt nodig hebben. Nu zijn er voor deze huizen vaak lange wachtlijsten, ook omdat er te veel mensen in wonen die te veel verdienen. 

De huurders zouden uit hun woning moeten als ze meer dan 33.614 euro gaan verdienen en als huurders in hun gemeente meer dan twee jaar moeten wachten op een goedkope woning. Zij zouden dan naar een particulier huur- of koophuis door kunnen stromen. Als deze niet beschikbaar zijn, mogen de scheefwoners blijven zitten, maar dan moeten ze wel meer huur gaan betalen. 

D66 vergelijkt de doorstroomcontracten, die aanvullend zijn op het huurcontract of erin kunnen worden opgenomen, met de campuscontracten voor studenten. Daarin staat dat ze na hun studie studentenhuisvesting moeten verlaten.

De Kamer praatte donderdag over een nieuw voorstel van Donner voor de huurprijzen. In tien regio's met de duurste woningen kunnen verhuurders de huur met maximaal 120 euro verhogen. Dit geldt alleen voor nieuwe huurders. Voor zittende huurders stijgt de huur alleen met de inflatie.

De minister was eerst van plan deze mogelijkheid in het hele land door te voeren, maar vooral CDA en PVV wilden dit koppelen aan de waarde van woningen. Met het nieuwe voorstel waren ze wel tevreden. Daardoor staat een meerderheid van de Kamer nu achter het plan, omdat ook de VVD het steunt.

Bron: ANP