D66 wil verbod op bemiddelingsbureaus pgb's

pgb-verbod-d66-23-04-2018.jpg

Bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget (pgb) moeten verboden worden. Dat wil D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. Zij heeft hiervoor een plan opgesteld met belangenvereniging Per Saldo en verzekeraar Zilveren Kruis.

In het RTL Nieuws zegt Bergkamp: 'Je ziet regelmatig dat geld verdwijnt in de zakken van bemiddelingsbureaus in plaats van dat het gaat naar goede zorg en dat is natuurlijk schrijnend. Dat is ook de reden dat we op korte termijn willen dat de bemiddelingsbureaus niet meer de administratie doen voor budgethouders en dat ze binnen twee jaar helemaal verdwijnen.'

Een pgb biedt mensen die langdurig zorg nodig hebben de mogelijkheid zelf deze zorg in te kopen. Bemiddelingsbureaus kunnen helpen met advies, administratie en bemiddeling bij het vinden van een zorgverlener, maar er zijn ook bureaus die alles doen inclusief het innen van geld en het leveren van zorg.

Fraudegevoelig systeem

Dat maakt het systeem fraudegevoelig. Om hoeveel geld het precies gaat is niet bekend, maar het gaat zeker om tientallen miljoen euro's. Van de 12.000 pgb's die via Zilveren Kruis werden uitbetaald, bleek vorig jaar bij 20 procent een vermoeden van onrechtmatigheid te zijn. In totaal gaat er jaarlijks bijna 3 miljard jaarlijks om in het pgb.

Het kabinet kondigde deze maand nog aan de fraude met onder meer het pgb te willen aanpakken. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet toen ook weten te willen kijken naar de rol van bemiddelingsbureaus.

Bron: ANP

Meer over