Dagcrème met zonbescherming: Waar je op moet letten (ook in de winter)

dagcreme-poll03112020-780.jpg

Een ruime meerderheid van de pollrespondenten, 61 procent, zegt een dagcrème met een beschermingsfactor voor de zon te gebruiken. Een goede bescherming tegen huidkanker en het werkt ook nog eens tegen huidveroudering, zo schrijven enkele respondenten ons. Klopt dat wel? Dokters van Morgen (overgenomen door Radar) spreekt met dermatologen Francis Wu (Iconic Elements en Dermatologisch Centrum Utrecht) en Petra Dikrama (Erasmus MC en Dikrama Clinics).

'In die dagcrèmes zit vaak alleen een SPF-factor, deze geeft alleen een bescherming tegen UVB-straling. Van september tot april is de UVB-sterkte laag tot nihil in Nederland, dat komt door de geografische ligging', legt Wu uit. Fabrikanten maken volgens Wu SPF-dagcrèmes met UVB-bescherming voor een groot afzetgebied, en Nederland is daar maar een klein onderdeel van. Maar bescherming tegen die andere straling, UVA, is wel gedurende het hele jaar van belang, ook in Nederland.

UVA: aging, asymptomatisch en altijd

Dat zit zo: Zonlicht bestaat uit een heel spectrum van stralen, waaronder dus ultraviolette straling, of wel UV-straling. 'Ik gebruik een ezelsbruggetje', vertelt Wu. 'De 'A' van 'UVA' staat voor 'aging' - veroudering - 'asymptomatisch', - geen huidverbranding, geen roodheid - , en: 'altijd' - gedurende daglicht altijd aanwezig'. Volgens Wu gaat UVA-straling door bewolking en door ramen heen. En UVA-straling geeft in vergelijking tot UVB-straling een iets groter risico op melanoom, een vorm van huidkanker.

Wu vervolgt: 'De 'B' van UVB staat voor 'burning'. Van die straling kun je vooral verbranden, en UVB kan de kans op huidkanker ook vergroten. Maar: UVB zorgt óók voor de aanmaak van vitamine D'.

Peiling: Gebruik jij dagcrème met een factor (SPF - Sun Protection Factor)?

896 mensen vulden onze poll in: gebruik jij een dagcrème met SPF? 61 procent zegt zo'n crème standaard te gebruiken, 5 procent alleen op zonnige dagen. 19 procent gebruikt naast een crème ook zonnebrand als die de zon in gaat. 11 procent gebruikt geen dagcrème met SPF. 

Dikrama: 'Als we richting de winter gaan heb ik het liefst dat alleen UVA-straling geblokkeerd wordt. Vitamine D wordt in de huid gemaakt onder invloed van UVB. Ik ben zelf een beetje getint en werk veel binnen dus krijg in de winter al weinig UV-licht te zien. Als ik ook nog iets smeer dat UVB-straling blokkeert, maakt mijn huid minder vitamine D aan'. Wu voegt daar nog aan toe: 'Uit een studie onder Nederlandse mannen bleek dat 36 procent een te laag vitamine D-gehalte heeft in de zomer, en in de winter gold dat zelfs voor 60 procent'.

's Morgens een zonnebrandcrème, 's avonds een crème met een actief ingrediënt

Het advies van beide dermatologen is dan ook om 's morgens een zonnebrandcrème te smeren die in ieder geval beschermt tegen UVA-straling. Ben je langere tijd buiten, met name in de lente, zomer of tijdens wintersport, dan is het aan te raden om zowel UVA- als UVB-protectie te hebben. Je moet het smeren van zonnebrandcrème iedere twee uur herhalen.

'In de avond kun je eventueel een crème gebruiken met een 'actief ingrediënt', bijvoorbeeld een crème met vitamine C of vitamine A', vertelt Dikrama. 'En als je echt goed voor je huid wil zorgen, dan betekent dat gewoon niet te veel zonlicht én niet roken. Het heeft geen zin om je in te smeren, en ondertussen te bruinen onder de zonnebank'.

Goede nachtcrème kiezen

En hoe kies je een goede nachtcrème? Dikrama heeft daar nog een aantal tips voor: kies in de eerste plaats niet voor een crème in een potje met een draaidop. 'Veel actieve ingrediënten kunnen zo inactief worden, en je zit ook nog eens steeds met je vinger in die crème waardoor je allemaal bacteriën meeneemt'. Kies dus liever voor een exemplaar dat luchtdicht en UV-dicht verpakt is, bijvoorbeeld in een flacon met pomp.

Grote wonderen hoef je van die tubes trouwens niet te verwachten, vertelt Dikrama: 'Je moet je realiseren: alles wat je zelf kunt kopen, daar mogen geen medicijnen in zitten, daar zitten vaak afgeleiden of hele kleine hoeveelheden van aangetoond werkende bestanddelen in. Dermatologen kunnen veel sterkere middelen voorschrijven dan de producten die je in de winkel kunt kopen'.