Daimler roept Mercedes dieselauto's terug wegens mogelijk gesjoemel

mercedes-sjoemeldiesels-120618.jpg

Mercedes-moederbedrijf Daimler roept in Europa 774.000 dieselauto's terug wegens mogelijk gesjoemel met uitstootgegevens. Het Duitse ministerie van Transport heeft opdracht gegeven voor de terugroepactie.

De recall heeft te maken met verdachte testgegevens van de auto's. Net als bijna drie jaar eerder bij branchegenoot Volkswagen zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Software herkent wanneer de auto wordt getest, waarna bepaalde systemen in werking treden of juist worden uitgeschakeld.

Het gaat om onder meer de Mercedes Vito en de Mercedes C-klasse. Ongeveer een derde van de betreffende auto's rijdt rond in Duitsland, verder zijn geen gegevens over de verdeling per land gegeven en Mercedes-Benz Nederland reageerde niet direct op verzoeken om een toelichting. Daimler laat weten 'in het hoogste tempo' aan de slag te gaan om de voertuigen te repareren.

Waar Volkswagen inmiddels lang en breed schuld heeft bekend en al 26 miljard euro aan onder meer boetes en terugroepacties heeft afgetikt, houdt Daimler vooralsnog zijn onschuld vol. Ook topman Rupert Stadler van Volkswagen-dochterbedrijf Audi is inmiddels in het vizier van aanklagers vanwege de emissiefraude. Maandag vond een huiszoeking bij hem een andere topmanager van Audi plaats.

Bron: ANP