Dankzij 3D-geprint implantaat geen rolstoel nodig

rolstoel-20190724.jpg

Een 16-jarige jongen en een vrouw van eind 60 die het risico liepen een dwarslaesie te krijgen, kunnen zich weer vrijelijk bewegen dankzij een 3D-geprint implantaat. De behandeling is ontwikkeld door een team van ingenieurs, chirurgen en wetenschappers in het UMC Utrecht. Meerdere ziekenhuizen wereldwijd hebben ideeën gehad voor soortgelijke behandelingen, maar vooralsnog durfden maar weinig artsen het aan, meldt het UMC Utrecht.

De zestienjarige jongen heeft neurofibromatose, een ziekte waarbij goedaardige gezwellen rond de wervelkolom kunnen ontstaan. Zijn rug was dubbelgeklapt. 'Stabilisatie aan de voorkant leek onmogelijk doordat daar geen ruimte was voor gewone staven en schroeven. Dat was de reden om de nog niet gebaande route van een 3D-geprint implantaat in te slaan', aldus zijn behandelend arts Moyo Kruyt. De 3D-printer kan zo’n implantaat volgens het ziekenhuis beter maken dan wanneer er een met de hand zou worden vervaardigd.

'3D-geprinte implantaat past als een sleutel'

Nadat een eerste ontwerp in een aan de wetenschap gedoneerd lichaam was geplaatst volgde de voorspoedig verlopen echte ingreep. 'Als orthopeed ben ik gewend implantaten steeds te moeten bijbuigen en vormen tot het past, maar dit 3D-geprinte implantaat paste als een sleutel in een slot', aldus Kruyt. Zonder de ingrepen was de jongen volgens hem hoogstwaarschijnlijk definitief in een rolstoel beland.

De tweede patiënt, de vrouw van eind zestig, heeft de zeldzame vanishing-bone-disease, een aandoening waarbij delen van haar bot langzaam verdwijnen. Bij haar ging dat vooral ten koste van haar nekwervels. Nu zij de 3D-geprinte titanium-ondersteuning heeft kan ze alles weer, aldus 3D-specialist Koen Willemsen. 'Zonder deze ingreep was ze gehandicapt gebleven.'

Willemsen verwacht dat het voor andere ziekenhuizen nu ook makkelijker wordt een dergelijke ingreep toe te passen. 

De Implant Files

Op initiatief van Radar en Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen. Wil je meer weten over de Implant Files? Bekijk het hier:

Alles over de Implant Files

Bron: ANP