De 7 genomineerden voor het Gouden Windei 2015

gouden_windei_2015_nominees_628.png

Het Gouden Windei is de 'prijs' voor het meest misleidende product in de supermarkt. Voedselwaakhond foodwatch reikt 'm jaarlijks uit.

Bekijk de genomineerden van het afgelopen jaar hieronder. Benieuwd naar de winnaar? Bekijk de uitzending of ga direct naar de uitslag.

  1. Liga MilkbreakDe smaak melk / aardbei. De tarwebiscuit bevat 0,03 procent aardbeipoeder en maar liefst 667 keer zoveel suiker. Volgens de verpakking zit Liga vol bouwstoffen: vol ijzer, vol vitamine B, vol calcium. Volgens foodwatch is het gewoon een koekje. Niet meer, niet minder.
  2. De mini roomboter amandelstaaf van Albert HeijnEr staat op de verpakking mini, maar als je hem openmaakt, blijkt dat er wel twee van deze staafjes in een doosje passen. Zo mini, dat je hem bijna niet ziet.
  3. Appelsientje half zoetAppelsap, maar dan minder zoet. Hoe Appelsientje dat gedaan heeft? Heel simpel, ze hebben gewoon een scheutje water toegevoegd. En het product duurder gemaakt, dat dan weer wel.
  4. Aldi verse pasta met truffelMet de welluidende naam 'Triangoloni met eekhoorntjesbrood en truffel' op de voorkant een prachtig plaatje van een truffel. In de ingrediëntenlijst komt de aap uit de mouw, er zit 0,0006 procent truffel in de pasta. Toch niet zo chique van Aldi.
  5. Albert Heijn Cranberries, superfood toch?Mwah, dat valt tegen als je naar de ingrediëntenlijst op de achterkant kijkt. Een zakje cranberries bevat 68 procent ananassiroop en 30 procent cranberry. Dat is meer dan twee derde suiker. Superfood? Superzoet!
  6. Rude Health biologische almond milkBiologische amandelmelk, daar is toch niets mis mee? Nou ja, het is niet echt amandelmelk. Het is rijstemelk, met 1 procent amandel. Dat is ongeveer twee nootjes per glas. Rijstemelk was een betere naam geweest.
  7. Plus pindakaas light30 procent minder vet, wat hebben ze er in plaats van het vet dan ingestopt? Suiker, heel veel suiker zelfs: 451 procent meer dan de 'gewone' pindakaas! Bepaald niet light.

De smaak melk / aardbei. De tarwebiscuit bevat 0,03 procent aardbeipoeder en maar liefst 667 keer zoveel suiker. Volgens de verpakking zit Liga vol bouwstoffen: vol ijzer, vol vitamine B, vol calcium. Volgens foodwatch is het gewoon een koekje. Niet meer, niet minder.

Er staat op de verpakking mini, maar als je hem openmaakt, blijkt dat er wel twee van deze staafjes in een doosje passen. Zo mini, dat je hem bijna niet ziet.

Appelsap, maar dan minder zoet. Hoe Appelsientje dat gedaan heeft? Heel simpel, ze hebben gewoon een scheutje water toegevoegd. En het product duurder gemaakt, dat dan weer wel.

Met de welluidende naam 'Triangoloni met eekhoorntjesbrood en truffel' op de voorkant een prachtig plaatje van een truffel. In de ingrediëntenlijst komt de aap uit de mouw, er zit 0,0006 procent truffel in de pasta. Toch niet zo chique van Aldi.

Mwah, dat valt tegen als je naar de ingrediëntenlijst op de achterkant kijkt. Een zakje cranberries bevat 68 procent ananassiroop en 30 procent cranberry. Dat is meer dan twee derde suiker. Superfood? Superzoet!

Biologische amandelmelk, daar is toch niets mis mee? Nou ja, het is niet echt amandelmelk. Het is rijstemelk, met 1 procent amandel. Dat is ongeveer twee nootjes per glas. Rijstemelk was een betere naam geweest.

30 procent minder vet, wat hebben ze er in plaats van het vet dan ingestopt? Suiker, heel veel suiker zelfs: 451 procent meer dan de 'gewone' pindakaas! Bepaald niet light.