De 9 grootste verpakkingsergernissen

te-grote-verpakking-poes-ergernis-780.jpg

Waarom is de ene verpakking zo lastig open te maken, een andere verpakking veel te groot voor wat erin zit en waarom zijn sommige zaken überhaupt verpakt? Verpakkingen roepen veel ergernissen op, dat was bij Radar al bekend. Maar dat de verschillende soorten ergernissen door zo veel mensen gedeeld worden (gemiddeld door 94 procent), dat mag niet alleen ons, maar ook de verpakkingsindustrie verbazen.

De foto hierboven is ingestuurd door Rita, deelnemer aan het onderzoek: 'Veel te grote doos voor een paar schoenen.' Tussen de tekst door vind je meer foto's!

32.688 mensen reageerden op onze vragenlijst over verpakkingsergernissen. We legden ze verschillende ergernissen voor, en vroegen mensen om aan te geven in hoeverre zij dit vervelend vinden. Geen enkele ergernis wordt door minder dan 84 procent van de mensen vervelend gevonden, slechts 1 ergernis vormt voor minder dan 90 procent van respondenten een probleem. We gaan het rijtje langs.

1. Moeilijk te openen verpakkingen

De allergrootste ergernis vormen de moeilijk open te krijgen verpakkingen. 98 procent van de respondenten stoort zich hieraan. Veel mensen wijzen op gesealde verpakkingen, zoals kleine elektronica vaak verpakt zit. Zoals iemand het verwoordt: 'Bijna niet open te krijgen en, eenmaal open ontzettend scherp zodat je je vingers verwondt.' Een ander snapt best dat de verpakking groter moet zijn dan het product, 'anders verdwijnt het heel gemakkelijk in iemand z'n broekzak. Maar waarom moet het zo moeilijk zijn om te openen...?'

2. Onnodig grote verpakkingen

Op de tweede plek staan verpakkingen die te groot zijn voor wat erin zit. 97 procent stoort zich hieraan. Voornamelijk om de onnodige kosten voor de verpakking (vindt 64%) en omdat het milieuonvriendelijk is (vindt 62%). Ook irritant aan te grote verpakkingen is de extra ruimte die zo'n verpakking inneemt (vindt 56%). Daardoor kan het bijvoorbeeld niet meer door de brievenbus, terwijl het product zelf dat makkelijk had gepast. Zoals een respondent laat weten: 'Bovendien moest ik het ophalen op het postkantoor, omdat ik tijdens de bezorging niet thuis was.' Een derde ergert zich (ook) omdat er lucht wordt verkocht.

3. Luxe verpakking voor eenmalig gebruik

Op de derde plek, met ook 97 procent maar 'slechts' 31.557 respondenten die zich eraan storen (iets minder dan ergernis nummer 2 hierboven), is de luxe verpakking met veel materiaal voor eenmalig gebruik. Zoals Bianca, van de foto hieronder toelicht: 'Zeker drie keer meer plastic dan nodig. Als je zo graag een grotere verpakking wilt om beter op te vallen, doe dan een kartonnetje met alleen een stukje plastic om het product te beschermen.'

4. Lastig leeg te maken verpakkingen

Met 96 procent die zich eraan ergert, staat de verpakking die het moeilijk maakt om restjes eruit te krijgen op de vierde plek. Zeker wanneer de verpakking 'verbeterd' is, zoals Addy opmerkt: de kartonnen verpakking kon ze gemakkelijk dubbelvouwen en uitknijpen. Nu er een plastic schenktuit aan zit, gaat dat een stuk minder makkelijk, zo getuigt de foto.

5. Waarom niet zonder plastic?

94 procent van de deelnemers aan het onderzoek vraagt zich af waarom sommige zaken überhaupt verpakt zijn: kan het niet zonder? Misschien wel het ultieme voorbeeld brengt Albertine in: water verpakt in plastic flesjes zonder statiegeld, per 6 bijeengehouden door meer plastic. Cees stuurt een foto in van per stuk geplastificeerde groenten, waarover bij het inmiddels gestopte Meldpunt Verpakkingen ook veel vragen van consumenten binnenkwamen. Terwijl het plastic soms wel degelijk een functie heeft: het kan voedselverspilling voorkomen, en verspilling tikt harder aan dan de plastic verpakking, zo lezen we in een verslag van het meldpunt over het jaar 2018. Zou het vernevelen van water over groenten verpakt in plastic, zoals Ruud bij Albert Heijn zag, ook bijdragen aan minder verspilling?

6. Milieuonvriendelijk materiaal

93 procent vindt het vervelend als voor de verpakking (verondersteld) milieuonvriendelijk materiaal wordt gebruikt. Zo vraagt Sil zich af waarom een verpakking die 'gewoon goed' was, van Zwitserse strooikaas in een eenvoudig kartonnen bekertje, opeens van plastic is. 'En 2x zo duur geworden. Ik heb het niet meer gekocht, vanwege de uitstraling. Net of het niet meer smaakt.'

7. Losse onderdelen apart verpakt

De 'driedubbele verpakking van een stukje kauwgom' ergert Yvonne (zie foto hieronder), en daarin staat ze niet alleen. 92 procent van de respondenten vindt dit het apart verpakken van losse onderdelen vervelend. Soms zijn het uitdeelverpakkingen, en ongetwijfeld willen fabrikanten de versheid bewaren. Ook bij kauwgom? Yvonne: Ik heb al eens gemaild naar Stimorol over de verpakking, maar daar geen antwoord op gekregen.'

8. Lastig gescheiden weggooien

Problemen met het weggooien van verpakkingen staan op de laatste plek, maar irriteert nog altijd een overgrote meerderheid. Zo vindt 91 procent het ergerlijk als verpakkingen onmogelijk gescheiden weg te gooien zijn, bijvoorbeeld doordat verschillende materialen aan elkaar geplakt zijn. 96 procent van de deelnemers vindt dat fabrikanten verplicht moeten worden om verpakkingen zo te maken dat ze gerecycled kunnen worden (en niet bij het restmateriaal terecht komen).

2001_gescheiden_jolanda.jpg
Jolanda: 'Het geplastificeerde doosje kan niet bij papier of plastic'

9. Afvalstroom is onduidelijk

Tot slot ergert 84 procent zich aan onduidelijkheid over wáár iets moet worden weggegooid: bij het plastic, of bij het restafval? 91 procent vindt dat fabrikanten verplicht moeten worden om op iedere verpakking aan te geven bij welke afvalstroom het hoort. Hoewel het op dit moment niet verplicht is, zie je op sommige verpakkingen al icoontjes van de zogeheten Weggooiwijzer staan. Aan de icoontjes zie je waar je de verpakking bij kunt gooien.

weggooiwijzer_icoontjes-780.jpg
Icoontjes van de Weggooiwijzer op verpakkingen

Hoe jij verpakkingen na gebruik weggooit (of inlevert voor hergebruik) is van groot belang voor de mate van duurzaamheid van de verpakking. Waar kun je verder op letten? Lees dit en meer cijfers uit het verpakkingenonderzoek:

Zo kies je de meest milieuvriendelijke verpakking

Over het onderzoek naar verpakkingen

Aan het onderzoek naar verpakkingen deden 32.688 mensen mee. Zij vulden tussen 14 januari en 17 februari de vragenlijst van het Radar Testpanel in. Wil je ook uitgenodigd worden voor de onderzoeken van het panel? Je kunt je (gratis) aanmelden via deze vragenlijst