De benaming voor brandstof verandert: wat betekent dit voor jou?

brandstof-verandering-10102018.jpg

Automobilisten krijgen bij het tanken te maken met nieuwe brandstofnamen. Vanaf vrijdag 12 oktober zijn tankstations verplicht de nieuwe etiketten te plaatsen. Deze nieuwe namen gelden binnen de hele Europese Unie. Er is in Nederland gekozen voor een ingroeimodel waardoor wij binnenlands eerst kunnen wennen aan de nieuwe benamingen en beide namen worden aangehouden.

Op deze manier wordt er geprobeerd om het tanken over de grens in EU-lidstaten gemakkelijker te maken. Nu komt het nog voor dat de brandstoffen over de grens andere namen dragen. Maar deze verandering kan eerst ook nog voor verwarring zorgen, daarom zetten wij alle wisselingen op een rijtje.

Alle kleuren en woorden worden op den duur ingeruild voor witte vormen met zwarte belettering. Ook krijgt elk type brandstof zijn eigen vorm. Benzine wordt rond, diesel wordt vierkant en gas wordt een ruit.

Diesel

Bij diesel (B) geeft het getal na de letter B het maximumpercentage specifieke biodieselcomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Zo mag B7 maximaal 7 procent biocomponenten bevatten, B10 10 procent en bestaat B100 voor 100 procent uit biodieselcomponenten. Naast het B symbool is er ook het nieuwe XTL. Deze brandstof is synthetisch en bevat geen ruwe aardolie.

Benzine

Bij benzine (E) geeft het getal na de letter E ook het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Deze componenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Deze biocomponenten zijn gebaseerd op ethanol.

Anders dan bij diesel is de letter E niet de complete vervanging. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het octaangetal (Euro 95 en Euro 98) kloppen. Beide stickers moeten dus overeenkomen met de soort brandstof die voor je voertuig geschikt is. Je octaangetal vind je in bijna alle gevallen op de klep van de tankdop.

Bij E5-benzine mag de brandstof 5 procent ethanol bevatten. E10 verschijnt ook bij steeds meer pompen. Deze brandstof mag maximaal voor 10 procent uit biocomponenten bestaan en bevat dus meer ethanol. Dit kan echter schadelijk zijn voor bepaalde auto’s. Om te checken of jouw auto geschikt is voor E10 staan er meerdere artikelen online. Toch adviseert BOVAG om bij twijfel je dealer te raadplegen of je kan tanken met een hoger ethanolgehalte (E10). Websites kunnen gedateerd zijn en de nieuwe brandstof kan mogelijk je auto beschadigen. 

In sommige gevallen is er ook al E85 bij bepaalde pompen. Deze benzine is alleen geschikt voor voertuigen met een flexfuelmotor en bevat een ethanolgehalte van maximaal 85 procent.

Gas

Steeds meer tankstations hebben pompen die verschillende soorten gas aanbieden. De etiketten daarvoor zullen LPG, LNG, CNG en H2 zijn. Let wel op, waar alle etiketten voor heel EU gelden, blijft LPG in Frankrijk GPL heten. 

Meerdere symbolen

Een voertuig kan meerdere symbolen hebben, sommige voertuigen kunnen dus op verschillende soorten brandstof rijden. Zo kan een auto bijvoorbeeld van een E5 én E10 sticker voorzien zijn. Vanaf 12 oktober is het gebruikelijk dat er op uw voertuig of in het onderhoudsboekje de symbolen aanwezig zijn zodat je weet op welke brandstoffen jouw voertuig rijdt.