De 'cloud': Iets voor mij?

cloud.jpg

Wat doe je als je jouw digitale vakantiefoto’s wilt delen met je familie of vrienden maar ze te groot zijn om te e-mailen? Dan kan je overwegen om de bestanden te delen via de cloud. Maar wat is dat en welke diensten zijn er?

De cloud is in dit geval niets anders dan een virtuele harde schijf. Ergens op de aarde – 'in de cloud' – staat een grote computerserver met een enorme harde schijf waar jij een klein stukje van kunt huren of gratis kunt krijgen.

Wat is het voordeel van de cloud?

De voordelen hiervan zijn legio: zo kan je er belangrijke documenten of bestanden opzetten. Mocht je eigen computer sneuvelen, dan blijven die bestanden bewaard. Omdat deze harde schijf via het internet toegankelijk is, is het vaak een eitje om anderen toegang te geven tot deze opslagruimte. Zo wordt het heel eenvoudig om allerlei soorten grote bestanden te delen – van foto’s en video’s tot tekstbestanden, spreadsheets en presentaties. 

Daarnaast kan je via bepaalde aanbieders – daarvan straks een overzicht - ook gezamenlijk en zelfs gelijktijdig werken aan documenten. Dit versimpelt samenwerken op afstand. Een ander voordeel is dat je documenten, spreadsheets of presentaties op ieder apparaat hetzelfde zijn: sommige cloudaanbieders synchroniseren deze bestanden automatisch. Zo kan je op je tablet in de trein werken aan een tekstdocument en daar naadloos thuis mee verdergaan op de computer.

Aanbieders

Google is een heel grote aanbieder van clouddiensten. Elk Gmail-account krijgt 15 gigabyte gratis. Al je meer ruimte wilt, betaal je 2 dollar per maand voor 100 gigabyte, en voor 1 terabyte (ca. 1000 gigabyte) betaal je een tientje per maand. In één gigabyte gaan ongeveer, afhankelijk van fotokwaliteit, 200 tot 300 foto’s.

Het grote voordeel van Google Drive ten opzichte van de andere dienstverleners is de nadruk op samenwerken. Je kan gemakkelijk met meerdere mensen tegelijkertijd aan hetzelfde document werken: je kan live zien wat de ander typt en chatten over de voortgang.

Je kan via drie andere diensten – Google Docs, Sheets en Slides – online documenten, spreadsheets en presentaties maken en bewerken. Alles is makkelijk in te stellen en bestanden delen of toegankelijk maken is vanwege integraties met Gmail kinderlijk eenvoudig.

Microsoft OneDrive

Als je liever met vertrouwde Microsoft Office programma’s wil werken – Word, Excel en Powerpoint – is Microsoft OneDrive wellicht iets voor jou. Word Online is een feest der herkenning voor de doorgewinterde Microsoft Office veteraan. OneDrive kost 2 euro per maand voor 50 gigabye en 1 terabyte kost je 7 euro per maand.

De dienst is vergelijkbaar met Google Drive: je kan bestanden eenvoudig delen, organiseren en bewerken. De koppeling met offline programma’s uit de Microsoft Office Suite is welhaast naadloos. Het synchroniseren van offline bestanden is eenvoudig: je kiest één map met bestanden uit, en alle bestanden die je daarin plaatst komen automatisch in de cloud te staan.

Apples iCloud

Apples iCloud is een wat vreemde eend in de bijt. Als clouddienst is het eigenlijk niet vergelijkbaar met Microsoft OneDrive of Google Drive. Maar iedereen met een Apple-apparaat heeft een iCloud-account waar 5 gigabyte gratis op staat. Je kan upgraden naar 50 gigabyte voor 99 cent per maand of naar 1 terabyte voor een tientje per maand.

Apples nadruk met deze dienst ligt niet zozeer op het samenwerken of organiseren van bestanden, maar meer op het synchroniseren van bestanden over verschillende Apple devices van één eigenaar. En dat doet het erg goed, hoewel het soms moeilijk is om te zien welke bestanden er in de iCloud staan en hoe je die kan ordenen. Hiervoor kan je Apples site icloud.com gebruiken.

Dropbox

Dropbox is de enige grote partij die niet gebonden is aan softwareplatform. Een account aanmaken levert je 2 gigabyte op, en 1 terabyte opslagruimte kan je huren voor € 9,99 per maand (of € 100,- per jaar). Het bewerken van bestanden is minder eenvoudig. Dropbox is een ‘puurdere’ dienst, voor het uitwisselen en opslaan van bestanden.

Hoewel bestanden in de cloud zetten erg handig is, is het niet al goud wat blinkt: door steeds meer bestanden in de cloud te zetten, leg je wel erg veel vertrouwen in de handen van je internetprovider. Want als je geen internet hebt, kan je ook niet bij je bestanden. En hoewel het delen van bestanden versimpeld en handig is, kan dit er ook voor zorgen dat je bestanden net zo makkelijk op straat komen te liggen. Let dus altijd goed op.

Heb jij een cloudopslag en zo ja, waarvoor gebruik je die?