De corona-voucher als oplossing voor geannuleerde vakanties

ANP-349304376.jpg

Had jij al een reis geboekt bij een reisorganisatie en dus een mooie vakantie in het verschiet? Met het corona-virus in ons land is de kans dat die vakantie doorgaat de komende maand erg klein. Maar krijg je dan nu nog wel je geld terug?

Volgens Joyce Donat, woordvoerder van de Consumentenbond heb je er in de 'normale' situatie bij annulering door de reisaanbieder recht op om je geld terug te krijgen. Maar we zitten nu met het coronavirus duidelijk niet in een 'normale situatie'.

De corona-voucher

Donat: 'Normaal gesproken krijg je bij annulering van een pakketreis door de reisaanbieder de reissom binnen veertien dagen teruggestort.' Helaas zitten we met het coronavirus in een hele bijzondere situatie en is voor deze situatie een andere oplossing bedacht. 

Lees ook: Thuiswerken vanwege het coronavirus? Zo pak je dat slim aan

Stel, je hebt een pakketreis geboekt en deze wordt of is geannuleerd door je reisaanbieder. Voor deze mensen heeft de reisbranche samen met de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) de ‘corona-voucher’ in het leven geroepen. 

Dat is een tegoedbon waarmee je op een ander moment die reis kunt maken. Deze voucher heeft dezelfde waarde als de betaalde pakketreis en is een jaar geldig.

Waarom een voucher?

Donat: 'De reisbranche heeft het zwaar. Als ze nu alles terug moeten betalen, kan dat faillissementen tot gevolg hebben. Niemand heeft er iets aan als maatschappijen failliet gaan.' Als dat gebeurt kun je waarschijnlijk al helemaal fluiten naar je geld. 

'Het voordeel van de voucher is, zoals de SGR het uitlegt, dat wanneer een bedrijf onverhoopt toch failliet gaat, die voucher gedekt is bij het garantiefonds', zegt Donat. Dan heb je in ieder geval nog ergens recht op. 

Lees ook: Is jouw reis verzekerd voor de gevolgen van het coronavirus?

De corona-voucher geldt vooralsnog alleen voor pakketreizen. Wel geeft Donat aan dat zij  signalen krijgen van sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals de KLM, dat zij iets dergelijks aan zullen bieden. Donat: 'Sowieso zijn de meeste maatschappijen redelijk soepel in het omboeken van vluchten.' Dat kun je dus altijd nog proberen.

Wat kun je met de corona-voucher?

Je kunt met de voucher dus een reis bij dezelfde aanbieder boeken, maar het zal volgens Donat niet precies dezelfde reis hoeven zijn. 'Dat is in sommige gevallen waarschijnlijk niet eens mogelijk', aldus Donat. 

Wel zegt de woordvoerder van de Consumentenbond dat zij het netjes zouden vinden als de reisbranche er rekening mee houdt dat dezelfde soort reizen niet ineens vier keer zo duur worden, waardoor jij als klant alsnog bij moet betalen. 

Wanneer kun je weer een vakantie boeken?

De reisbranche roept op om vooral gewoon te blijven boeken. Donat: 'Wij snappen heel goed dat consumenten dat op dit moment niet aandurven. We weten niet hoe het coronavirus zich gaat ontwikkelen.' 

Ben je toch van plan om al te boeken? Dan geeft Donat als tip om goed te kijken naar de annuleringsvoorwaarden van het hotel of de reisorganisatie en te kijken naar hoe je verzekerd bent. 

'Het heeft nu niet zoveel zin meer om een all-risk verzekering met pandemie dekking af te sluiten, want dat telt niet meer. Maar kijk waar je recht op hebt. Dan kun je zelf de risico's afwegen', aldus de woordvoerder van de Consumentenbond.  

Lees ook: Sociale media organiseert massaal applaus voor de zorg