background branding

De Franse buldog en andere doorgefokte rashonden: superhip en doodziek

Rashonden zoals chihuahua’s en Franse buldoggen zijn razend populair, maar die populairiteit heeft een keerzijde: door het vele doorfokken zijn zulke dieren doodziek.

De populariteit van rashonden blijkt wel uit het feit dat veel van hen eigen instagramaccounts, facebookpagina's en youtubekanalen hebben. Maar al die aandoenlijk kijkende, hijgende hondjes op snoezige foto's en in dito filmpjes zijn behalve heel hip ook doodziek.

Doorfokken

De oorzaak: doorfokken. Doorfokken wil zeggen dat fokkers een bepaalde eigenschap blijven selecteren totdat die nadeel bij de dieren gaat veroorzaken.

Een voorbeeld van zo’n nadeel zijn platte snuitjes, maar daarnaast is er nog een hele berg andere rasspecifieke ziektes.

Veel van de razend populaire honden staan in de top 5 van de Rashondenwijzer van Dier&Recht: een database waar inmiddels 109 hondenrassen in staan, gesorteerd op afwijkingen. Hoe kan het dat deze zieke honden zo populair worden?

Volgens mediapsycholoog Mischa Coster heeft dat te maken met alle aandacht voor deze hondenrassen. Hoe vaker je een bepaald 'merk' voorbij ziet komen, des te meer het 'voorin je bewustzijn' zit en des te groter de kans dat je dat merk kiest.

Top 5 meest doorgefokte rashonden

En dat is in het geval van de Engelse buldog heel treurig. De hond staat op nummer 5 in de rashondenwijzer van Dier en Recht. De honden kunnen door de platte snuit amper ademhalen.

Op 4 staat de Duitse herder. Deze hond werd in de jaren '90 heel populair door de serie Commissaris Rex. De herder heeft zeer veel last van heupdysplasie. Hierdoor loopt de hond mank en heeft hij veel pijn aan zijn heupen. De Duitse herder heeft hier al lang last van, maar wordt steeds meer gefokt met een extreem aflopende rug, die deze problemen behoorlijk verergeren.

Op 3 staat de boxer, een ras dat veel van dezelfde problemen heeft als de bulldoggen.

De tweede plek wordt ingenomen door de Cavalier King Charles spaniël. Een ras dat vooral bekend werd als het 'Pim Fortuyn-hondje'. Deze hond heeft last van een te kleine schedel en daardoor altijd hoofdpijn. Inmiddels is dit gelukkig bij veel mensen bekend en is de populariteit van deze hond op zijn retour.

Dat geldt helaas nog niet voor de nummer 1, het ziekste hondje in de lijst: de Franse buldog. Deze hond heeft ook een veel te platte snuit en daardoor ernstige ademhalingsproblemen. Verder heeft de hond last van chronische oogaandoeningen. Door de bolle oogjes groeien de haren rondom de ogen in. Deze buldoggen hebben huidproblemen door alle plooien. Ze worden bijna allemaal geboren met een keizersnee, omdat ze een hele brede kop hebben, en ze hebben vaak last van een hernia. Kortom, een doodziek hondje, die Franse buldog.

Denk dus goed na of je écht een rashondje wilt kopen. Want wat leuk is voor jou, is niet per se leuk voor de hond.

Campagne: stop fokken op schadelijke raskenmerken

Stichting Dier&Recht voert op dit moment campagne om meer aandacht te krijgen voor de problemen met de Franse buldog. Met een e-mailactie roept de stichting op te stoppen met het bewust fokken op schadelijke raskenmerken.

Forumreacties

22
  • Door Radar

Dier & Recht brengt ieder jaar de Rashondenwijzer uit, een lijst van de meest doorfokte honden. In de lijst staan bijvoorbeeld de Chihuahua en de Franse Bulldog. Die zijn razend populair terwijl deze honden behoorlijk ziek kunnen zijn. Welke honden staan nog meer in de top tien? Maandag 8 mei in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door John van Drongelen

Ik denk de Pitbull. Ik zag laatst een documentaire over hoe ze van deze honden "wapens" maken. Deze honden kunnen op commando iemand doden. Het gebeurt wel eens,dat zo'n hond los breekt en een kind door bijt......

  • Door Not logged in