De gevaren van vitamine B6

Je wilt je gezondheid een boost geven of je energieniveau opkrikken, en dus slik je regelmatig een vitaminepil. Daarmee kan het echter lelijk misgaan.

In veel vitaminesupplementen zit namelijk een te hoge dosis vitamine B6. Langdurige inname van een te hoge dosis kan blijvende zenuwschade tot gevolg hebben.

En aan die te hoge dosis zit je al snel. Vitamine B6 is namelijk vrij verkrijgbaar in hoeveelheden tot 100mg per pil, terwijl de Gezondheidsraad twee jaar geleden al een maximale hoeveelheid van 25 mg per dag aanbevolen heeft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag is zelfs maar 1,4 mg.

Babs van der Staak van de Consumentenbond stelt dan ook: 'Het is heel bijzonder dat fabrikanten zoveel vitamine B6 in hun producten stoppen. Je krijgt de hoeveelheid die je nodig hebt vaak al binnen via je voeding, bijvoorbeeld in brood, eieren en vlees.'

Klachten aan het zenuwstelsel

Van een tekort aan vitamine B6 is dus niet vaak sprake. Toch slikken veel mensen supplementen met B6. Uit de enquête die Radar onder haar testpanellieden hield blijkt dat de helft van de respondenten vitaminepillen slikt, waarvan 46% supplementen slikt waar ook vitamine B6 in zit.

Op zich geen probleem, ware het niet dat de meeste pillen een te hoge dosering hebben. Daardoor kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Van alle deelnemers die B6 slikken zegt 18% het idee te hebben dat ze gezondheidsklachten hebben (gehad) die te linken zijn aan die voedingssupplementen.

De klachten die genoemd worden hebben voornamelijk te maken met het zenuwstelsel, bijvoorbeeld tintelingen en gevoelloosheid. Vaak komen deze zenuwpijnen voor in handen en voeten, maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel hierdoor aangetast worden.

In de enquête worden tintelingen in de handen worden het vaakst genoemd (40%), 30 procent heeft (ook) tintelingen in de voeten. 35 procent meldt pijn aan de handen en/of voeten. Bijna een kwart (24%) heeft last van zenuwpijn.

Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb zegt de laatste tijd een flinke toename in het aantal meldingen betreffende B6 te zien. Lareb trekt daarom aan de bel en dringt er bij het ministerie van Volksgezondheid om maatregelen te nemen.

'Niet zomaar B6 slikken'

Kant zegt ook: 'Ik denk dat het belangrijk is dat mensen eerst vaststellen of ze een tekort hebben en dan bedenken of ze dat met voeding oplossen of met extra preparaten. Zomaar een hoge dosering vitamines tot je nemen, en zeker B6, is in ieder geval geen goed idee.'

Uit de enquête van Radar blijkt verder dat 1 op de 3 mensen met klachten die mogelijk aan de inname van extra vitamines is te linken, hiermee naar de huisarts is gestapt. Bij 14 procent van deze groep is een teveel aan vitamine B6 in het bloed geconstateerd. 4 procent (26 mensen) heeft blijvende schade opgelopen door een teveel aan vitamine B6. Nog eens 65 procent weet niet of dit het geval is.

Reacties van VWS en NPN

In een reactie op de uitzending laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten de klachten omtrent B6 te kennen en dat de Voedsel- en Warenautoriteit is ingeschakeld om een risico-analyse uit te voeren. De resultaten daarvan worden eind september verwacht. Wel wordt de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de fabrikanten gelegd. Zij moeten zorgen dat de producten die ze verkopen veilig zijn.

Desgevraagd laat de brancheorganisatie NPN weten dat het betreurt dat consumenten bijwerkingen ondervinden van het gebruik van vitamine B6, al doen 'bijwerkingen zich over het algemeen niet voor. De bijwerkingen die zich toch voordoen, lijken persoonsgebonden en treden in incidentele gevallen op. Ze zijn bovendien niet afhankelijk van de dosis.'

Klachten melden

Ervaar je ook klachten bij het gebruik van vitamines, meld dit dan bij het Lareb. Dit is het kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Ook bijwerkingen van zelfzorgmiddelen kun je hier melden. Hiermee draag je bij aan een veiliger gebruik van geneesmiddelen.

Je kunt je bijwerking melden via: www.mijnbijwerking.nl  

Forumreacties

13
  • Door Radar

Je wilt je gezondheid een boost geven of je energieniveau opkrikken, en dus slik je regelmatig een vitaminepil. Daar kan het echter lelijk misgaan. In veel vitaminesupplementen zit namelijk een te hoge dosis vitamine B6. Langdurige inname van een te hoge dosis kan blijvende zenuwschade tot gevolg hebben. Waarom is er nog geen veilige limiet gesteld voor de hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen? Maandag 5 september in Radar, 20:30 uur, bij AVROTROS op NPO 1

  • Door Not logged in
  • Door Brahms

De herfst zit in de lucht......... Dag 1- Draadje over vitaminepillen gesponsord door bedrijf V............ Dag 2- Draadje over vitamine D tabletten. Dag 3- Draadje over vitamine B6 Vitamine pillen zijn chemische producten, die wil je zo ie zo niet eten. Eet fruit, groente, vis en vlees met mate, en je krijgt meer dan voldoende binnen.