De Google Home: wat is het en hoe werkt het?

googlehome-070819.jpg

Je hebt het vast weleens in een elektronicawinkel zien liggen of in een reclamespotje gezien: de Google Home. Hoe werkt dit apparaat? Radar zet het voor je uiteen.

De Google Home kan gebruikers helpen bij dagelijkse bezigheden.

Wat is de Google Home?

De Google Home is een compacte slimme luidspreker die werkt met spraakbesturing. De technologie is handsfree en werkt met de Google Assistant. Dit is een persoonlijke assistent die opdrachten kan uitvoeren en andere apparaten kan bedienen in je huis, op basis van je stem. Je activeert de Google Home door hem aan te zetten en ‘Hey Google’ te zeggen, gevolgd door een vraag of opdracht. 

Wat kan ik doen met de Google Home?

Het apparaat biedt gebruikers verschillende mogelijkheden. Radar zet het voor je op een rij. Dit kun je doen:

Muziek beluisteren en films bekijken

Je kunt met het apparaat jouw muziek laten afspelen. Dit kan via de radio of muziekservices zoals iTunes of Spotify op basis van een genre, artiest, nummer, album of afspeellijst. Als je een muziekservice wilt gebruiken dien je echter wel een account aan te maken bij de (betaalde) muziekservice. Het is daarnaast ook mogelijk om je eigen opgeslagen muziek af te spelen via bluetooth. 

Naast het luisteren van muziek, is het ook mogelijk om met je stem films van bijvoorbeeld YouTube, Netflix of je eigen media te laten afspelen op de televisie. Dit doe je door ze vanaf een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet, te streamen naar je tv. Hiervoor heb een extern apparaat nodig dat draadloos kan streamen, zoals een Chromecast of Apple TV. Meer uitleg over deze apparaten vind je hier:

Wat is een Chromecast?

Wat is een Apple TV?

Je dag inplannen

Je kan de Google Home vragen stellen over je dagplanning. De assistent geeft je dan informatie over je agenda, het weer, het verkeer of jouw vluchtinformatie.

Smarthome-apparaten thuis bedienen of op afstand

Het is ook mogelijk om met je stem smarthome-apparaten te bedienen zoals slimme thermostaten, lampen, schakelaars, beveiligingscamera's of de deurbel. Dit werkt alleen met ondersteunende slimme apparaten. Let er bij de aankoop van slimme apparaten dus op dat deze daadwerkelijk kunnen worden gekoppeld aan de Google Home. Voorbeelden hiervan zijn de Nest-thermostaten en lampen van Phillips Hue. Je kunt smarthome-apparaten ook op afstand bedienen met de Google-Home app. Als je niet thuis bent, kan je bijvoorbeeld de persoonlijke assistent op je smartphone hiervoor gebruiken. 

Voordat je apparaten in je huis kan bedienen met je stem, moet je de Google Home eerst koppelen aan een apparaat. Zo doe je dat:

Hoe koppel ik een apparaat aan de Google Home?

Om een apparaat in je huis te koppelen aan de Google Home moet je allereerst beschikken over een draadloze internetverbinding. Radar legt je in 10 stappen uit hoe je een apparaat koppelt: 

  1. Installeer de Google Home-app. Weet je niet hoe dat moet? Doorloop deze stappen: Open de App Store (iPhones) of Play Store (Android-toestellen)  >  Typ in de zoekbalk ‘Google Home’  >  Volg de weergegeven stappen en download de app.  
  2. Verbind je smartphone en het Google Home-apparaat met hetzelfde wifi-netwerk. Dit kan in de Google Home-app. Dit doe je zo: Open de app en selecteer het apparaat waarvoor je het wifi-netwerk wilt instellen  >  Tik rechtsboven op ‘Instellingen’  >  Zoek nu onder ‘Apparaatinstellingen’ naar ‘Wifi’. Kies voor hetzelfde wifi-netwerk waarmee je smartphone is verbonden.   
  3. Open de Google Home-app.  
  4. Druk op ‘Toevoegen’ (het grijze plusje +).  
  5. Druk op ‘Apparaat instellen’ (het blauw plusje +).  
  6. Kies voor ‘Nieuwe apparaten instellen’ (zie het grijze huisje).  
  7. Druk op het huis waaraan je een apparaat wilt toevoegen. Kies ‘Volgende’. Heb je nog geen huis aangemaakt? Kies dan voor ‘Nog een huis maken’ en volg de stappen.  
  8. Je ziet nu een lijst met apparaten in je huis die je aan de Google Home kunt koppelen. Kies het apparaat dat je wilt instellen. Kies opnieuw ‘Volgende’.  
  9. Log nu in met je Google-account en doorloop de stappen zoals aangegeven in de app.  
  10. Je apparaat is nu gekoppeld aan de Google Home.

Wil je een apparaat verwijderen? Ga dan naar 'Instellingen'  >  'Apparaat verwijderen'  >  Kies nu voor het apparaat dat je wilt ontkoppelen  >  Druk op 'Verwijder'.

Hoe bedien ik een gekoppeld apparaat met de Google Home?

Je kan Google verschillende vragen stellen of acties laten uitvoeren op basis van wat jij wil. Op de website van Google staan een aantal handige acties met een korte beschrijving wat je hiervoor tegen de Google Home moet zeggen. Deze vind je hier.

Bron: Google / Smarthomemagazine.nl