De keerzijde van adblockers
Voor wie zich ergert aan reclame op internet is er een oplossing: adblockers. Fijn, dan speelt er geen advertentie af voor je een filmpje kan kijken, en ben je van die pop-ups verlost. Ten minste... Heeft het gebruik van adblockers alleen maar voordelen voor de consument?
Een adblocker verbergt niet alleen advertenties. Volgens cybercrime-expert Danny Mekic’ kunnen adblockers er ook voor zorgen dat je niet meer gevolgd wordt door websites. Omdat virussen zich kunnen verstoppen in advertenties zul je daar ook minder last van hebben.
Keerzijde
Maar zit er ook een keerzijde aan het gebruik van adblockers? Wout Funnekotter van Tweakers meent van wel. Het verdienmodel van het internet is gebaseerd op reclames. Als veel consumenten adblockers installeren, zullen internetsites en bedrijven veel inkomsten mislopen.Ze zullen andere manieren gaan zoeken om inkomsten te genereren, zoals het aanbieden van abonnementen voor hun site.
Mensen die content maken moeten ook betaald krijgen, aldus de bedrijven. Op de lange termijn zal er dus een betaalmuur kunnen ontstaan, waardoor het internet niet meer gratis is.
Hoeveel procent van het Radar Testpanel wil een adblocker of gebruikt er al één? Lees de uitslagen de enquête.
Verschillende programma's
Wil je een adblocker installeren? Er bestaan verschillende programma's.
- Adblock Plus is misschien wel de bekendste. Lees het stappenplan: hoe installeer ik Adblock Plus?
- Ghostery is gespecialiseerd in het uitzetten van trackers. Lees het stappenplan: hoe installeer ik Ghostery?
- Stappenplan: Hoe zet ik gepersonaliseerde advertenties uit?
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
59Veel mensen storen zich aan reclamefilmpjes en banners op internet. Je kunt een adblocker installeren op je computer, tablet en smartphone. Dan ben je van die advertenties verlost. Dat lijkt ideaal, maar heeft een keerzijde. Mediabedrijven lopen hierdoor inkomsten mis. Op welke manier raakt dit de consument? Zie ook: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/11-01-2016/de-keerzijde-van-adblockers/ Maandag 11 januari 2016 in Radar, 20:30 uur, NPO 1 Maak jij gebruik van een adblocker? Reageer hieronder!
Hoe opdringeriger de reclame-uitingen, hoe sneller mensen geneigd zijn om adblockers te plaatsen. Dus die bedrijven roepen het ook over zichzelf af. Sommige sites zijn met een niet heel snelle computer of browser niet eens fatsoenlijk te gebruiken, doordat de computer constant bezig moet zijn met het ophalen/verversen van de advertenties. Dan zoek je al snel naar een oplossing van je probleem en als een adblocker je probleem kan oplossen, dan is de keus snel gemaakt.
Als ik websites als telegraaf bezoek krijg ik troep op mijn scherm van ongeveer 20 andere bedrijven dan de telegraaf. Die verzamelen allemaal informatie over mij en mijn internet gebruik. Dat staat niet in verhouding tot de tegenprestatie die de betreffende site leveren dmv content leveren. Ze verkopen mijn gegevens zonder enige vorm van beperking, daarom installeer ik een adblocker (Ghostery) waarmee ik de meest hardnekkige adverteerders uitschakel. Dat de sites hierdoor inkomsten mislopen zou ze wellicht aan het denken moeten zetten om te minderen met reclame en analyse aanbieders