background branding

'De meeste maaltijdvervangers zijn slecht voor de gezondheid'

18012021maaltijdvervanger.jpg

De meeste maaltijdvervangers, bedoeld om mee af te vallen, zijn slecht voor de gezondheid. De shakes en repen bevatten weinig eiwit en veel suikers, concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

De bond onderzocht 23 maaltijdvervangers. Van de zeven repen in de test heeft geen enkele een gezonde samenstelling. Slechts een handjevol van de zestien shakes in de test bevat de aanbevolen hoeveelheid eiwit.

Vezels zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt

Eiwit beperkt het verlies aan spierweefsel en is daarom het belangrijkste ingrediënt van een maaltijdvervanger. Daarbij verzadigt eiwit meer dan koolhydraten en vetten. Ook vezels zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt.

In gezonde maaltijdvervangers zitten het liefst weinig suikers

In een gezonde maaltijdvervanger zitten het liefst weinig suikers. Toch loopt het suikergehalte in een aantal producten flink op, tot 25 gram per maaltijd. 'In een deel van de onderzochte repen en shakes is de suiker vervangen door glucosestroop of maltodextrine. Dit levert, net als suiker, geen vitamines, mineralen en vezels, maar wel calorieën', aldus de Consumentenbond.

De organisatie deed in 2016 een soortgelijk onderzoek naar maaltijdvervangers. Volgens de bond is er sindsdien weinig verbeterd.

Lees ook: Wat zijn maaltijdvervangers en zijn ze gezond?

Bron: ANP