De nadelen van een hogere WOZ-waarde

nadelen-woz-waarde-04022021-780.jpg

De gemiddelde WOZ-waarde is nog nooit zo hoog geweest, meldt De Hypotheker. Dat heeft te maken met de flinke stijging in de huizenprijzen.

Een hogere WOZ-waarde betekent vaak dat je meer geld kwijt bent aan belastingen. In dit artikel vertelt De Hypotheker hoe dat zit. Wist je dat een hogere WOZ-waarden ook voordelen heeft?

Wat is de WOZ-waarde?

Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken, bijvoorbeeld woningen, door een taxatie. De gemeente gaat uit van de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar. Op basis van de WOZ-waarde worden bepaalde belastingen voor huizenbezitters berekend, en de WOZ-waarde kan ook van belang zijn als je je huis wil verkopen of een hypotheek wil aanvragen.

Meer geld kwijt door belastingen

Bij een hogere WOZ-waarde stijgt de gemeentebelasting. Dat komt omdat je als huizenbezitter onroerendezaakbelasting betaalt, legt De Hypotheker uit. Die onroerendezaakbelasting is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Dus: hoe hoger die WOZ-waarde, hoe meer belasting je zult moeten betalen.

En ook je eigenwoningforfait gaat omhoog. De Hypotheker: 'Net als de onroerendezaakbelasting is ook het eigenwoningforfait gebaseerd op de WOZ-waarde.' Heb je een woning tussen de 75.000 euro tot 1.110.000 euro? Dan is de eigenwoningforfait 0,5 procent van de WOZ-waarde. 'Dit bedrag wordt opgeteld bij je inkomen tijdens de aangifte en daar betaal je belasting over. In veel gevallen mag je wel de hypotheekrente aftrekken van het eigenwoningforfait.'

Niet eens met WOZ-waarde? Je kunt bezwaar aantekenen!

Ben je het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken bij de gemeente. Hoe je dat doet, staat in de WOZ-beschikking. In je bezwaar moet je aangeven waarom je het niet eens bent met de WOZ-waarde.

Je kunt bij de gemeente een taxatieverslag aanvragen waarin staat hoe de waarde bepaald is. Daar vind je ook gegevens over de verkoop van vergelijkbare woningen, en zo kun je uitzoeken of de WOZ-waarde voor jouw woning goed is berekend. Die gegevens kun je dus ook gebruiken bij het bezwaar dat je indient. De gemeente beoordeelt uiteindelijk het bezwaar.

Sommige gemeenten bieden ook een informelere procedure aan. Zo kun je met een taxateur nog eens de WOZ-waarde bekijken. Meer informatie over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde vind je bij de Rijksoverheid.