De nieuwe Samsung Galaxy-telefoons, wat is er nieuw aan en moet je ze hebben?

20190228_S10.png

Tijdens de Mobile World Congress heeft Samsung ze officieel aangekondigd: de nieuwe generatie Galaxy S-telefoons is vanaf 8 maart verkrijgbaar. Vergelijkbaar met de nieuwste telefoons van Apple zijn er drie varianten. De ‘gewone’ S10, de grotere S10+ en een goedkopere en kleinere variant, de S10e.

Wat is er nieuw?

De meest opvallende verandering aan de nieuwe toestellen is dat bij alle drie de modellen het scherm bijna de hele voorkant bedekt. Omdat er dan geen ruimte meer is voor de frontcamera, zit er rechts bovenin het scherm een gat voor de camera.

De S10 en S10+ hebben een vingerafdrukscanner die achter het scherm is verwerkt. Je kunt de telefoons dus ontgrendelen door je vinger op een specifieke plek op het scherm te leggen. Bij de S10e zit de scanner in de aanknop aan de zijkant van het toestel verwerkt.

Zowel de S10 als de S10+ hebben drie camera’s aan de achterkant. Een normale, een met een groothoeklens en eentje die wat meer is ingezoomd. De S10e is alleen uitgerust met de normale en de groothoeklens. Aan de voorkant hebben de S10e en de S10 een enkele camera en de S10+ heeft een extra groothoeklens.

Verdere verschillen tussen de varianten zijn de schermen. De schermen van de S10 en S10+ zijn wat scherper dan die van de S10e en zijn aan de zijkanten gebogen. Het scherm van de S10e is gewoon plat, maar is wel in de hoekjes wat afgerond.

Op het gebied van snelheid zullen de drie toestellen weinig van elkaar verschillen. Wel zijn er verschillende opties in opslag, welke overigens uitgebreid kan worden met een microSD-kaartje.

Hoeveel gaan ze kosten?

  • De S10e heeft 128 GB aan opslagcapaciteit en heeft een adviesprijs van 749 euro.
  • De S10 komt in een variant met 128 GB en een versie met 512 GB. Ze kosten respectievelijk 899 en 1149 euro.
  • De S10+ is verkrijgbaar met 128 GB, 512 GB of 1 TB. Deze toestellen kosten respectievelijk 999, 1249 en 1599 euro.

Als je overweegt om een van bovenstaande telefoons te kopen, kan het verstandig zijn om even het prijsverloop aan te kijken. De Galaxy S9 kostte bijvoorbeeld aanvankelijk 849 euro, maar twee maanden later kon je hem al voor 200 euro minder krijgen.

Moet ik nu een nieuwe telefoon hebben?

De keuze is volledig aan jou. Je bent baas over je eigen portemonnee en als je enthousiast bent over de nieuwe functies, kun je zelf beslissen of je er een wilt kopen. Geef je niet zoveel om de nieuwste snufjes, kun je waarschijnlijk prima nog even met je oude telefoon door.

Zolang je telefoon nog met enige regelmaat beveiligingsupdates krijgt, kun je hem prima blijven gebruiken. Als je telefoon geen nieuwe updates krijgt, kunnen kwaadwillenden na verloop van tijd misbruik maken van kwetsbaarheden in Android, die dan niet meer worden gerepareerd.

Als je last hebt van een versleten accu, kun je op het internet voor ongeveer 20 euro een setje kopen waarmee je hem zelf kunt vervangen. Durf je dat niet aan? Een reparateur vraagt vaak minder dan 50 euro om hem voor je te vervangen en dan kan je telefoon weer even mee.

Lees ook: De nieuwe iPhones, kopen of nog even wachten?

Wat als ik echt aan een nieuwe telefoon toe ben?

Wanneer je om wat voor reden dan ook niet meer met je huidige toestel door kunt, heb je natuurlijk meer keuze dan alleen Samsung of Apple. Als je naar een andere telefoon overstapt die ook Android draait, worden je instellingen en gedownloade apps gewoon meegenomen.

Andere populaire merken die Android-telefoons maken zijn onder andere Huawei, Nokia, Xiaomi, Motorola, Sony en LG. Veel van deze merken kunnen voor veel minder geld vergelijkbare toestellen bieden. Er is nog maar één (groot) merk dat smartphones zonder Android maakt, en dat is Apple.

Om een beetje zekerheid te hebben dat je nieuwe telefoon even mee kan, is het volgens Arnoud Wokke van techwebsite Tweakers verstandig om te controleren of je telefoon meedoet met het Android Enterprise Recommended-programma. Deze telefoons krijgen gegarandeerd gedurende de eerste drie jaar nadat ze zijn uitgekomen, binnen 90 dagen de nieuwste beveiligingsupdates.