De olieprijzen zijn sinds lange tijd omhoog gegaan. Hoe kan dat?

De olieprijzen zijn dinsdag omhooggegaan na een voorspelling van Rusland dat vraag en aanbod van olie nog deze zomer in balans kunnen komen. Grote olieproducerende landen bereikten eerder een akkoord over een verlaging van de productie om de overvloed van olie te verminderen.
Rusland beloofde het dagelijkse aanbod van olie te verminderen als onderdeel van afspraken met landen van oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) om de prijzen te stutten. De alliantie is goed voor een dagelijkse productieverlaging van tien miljoen vaten. De Russische minister van Energie Alexander Novak zei dat de kraan nog steviger is dichtgedraaid dan de landen overeen zijn gekomen.
Olieprijs na lockdown
De olieprijs is deze maand met ongeveer tachtig procent gestegen nadat lockdownmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen werden versoepeld. Dat zorgde voor een grotere vraag naar olie. Kenners van de International Energy Agency voorspelden een korte dip van de vraag, waarna deze weer zal aantrekken tot het niveau van voor de crisis.
Piek in olieverbruik
De wereld verbruikte vorig jaar gemiddeld bijna honderd miljoen vaten olie per dag. Volgens sommige kenners binnen de energiesector is daarmee de piek bereikt, omdat de coronacrisis zorgt voor veranderingen in levensstijl zoals meer thuiswerken en minder reizen.
Een vat Amerikaanse olie werd dinsdagochtend bijna 3,3 procent duurder op 34,36 dollar per vat. Brentolie kostte een kleine twee procent meer, op 36,23 dollar per vat.
Bron: ANP