De Rabobank geeft uitleg

Afgelopen weken hield de Rabobank de kaken stijf op elkaar over de desastreuze gevolgen van de Opmaat Hypoheek voor haar klanten. Maar in deze uitzending is het dan toch zover: ze geven tekst en uitleg in Radar.

De Rabobank krijgt een half uur uur voor een reactie omtrent de problemen rondom de OpMaat Hypotheek. Kijk naar het vierde item bij deze uitzending.

Heeft u digitale televisie? Op het digitale kanaal ConsumentenTV wordt dit half uur tevens uitgezonden in de carrousel de komende week.Stichting Woekerpolisclaim en Vereniging Consument & Geldzaken zijn inmiddels naar de Ombudsman gestapt. Gezamenlijk hebben ze vijf voorbeelden neergelegd bij de heer Wabeke, Ombudsman Financiële Diensten.

Op www.iex.nl vindt u een column over de OpMaat hypotheek.

Forumreacties

280
  • Door Radar

Je sluit een hypotheek af met een gegarandeerd spaargedeelte. Je bank verzekert je dat dit gedeelte aan het eind van de looptijd hoe dan ook wordt uitgekeerd. Radar wist echter de hand te leggen op voorbeelden waarbij de bank deze belofte niet waarmaakt. Dit kan verregaande financiele consequenties hebben voor honderdduizend hypotheekbezitters. Maandag in de uitzending. Praat nu alvast mee op het forum in dit topic: http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=48801&highlight=opmaat

  • Door peter3

Ik heb in 2005 bij de Rabobank ook een hypotheek afgesloten met een OpMaat verzekering. Hierbij is mij een premie voorgeschoteld die voldoende zou zijn om op een bepaalde datum (over 23 jaar na 2005) 75.000 euro te realiseren. De stortingmix bestaat uit: 18 % Op Maat rekening 43 % Robeco 39 % Robeco Lux-o-rente. Ik heb ook afgelopen week een adviesgesprek gevoerd. Nu blijkt dat het rendement is bijgesteld van 8% naar 6%. Het eindbedrag is nu geen 75.000 maar 40.000 euro. Volgens de informatie die ik tot nu toe kan vinden blijkt dat het historisch rendement van de Robeco en Robeco Lux-o-rente tot nu toe nog nooit die 8% heeft gehaald. De 18 % die wordt belegd via de OpMaat rekening levert ongeveer 4 á 4.5 % rendement op. Als de informatie klopt van het historisch rendement vraag ik me af of de adviseur van de Rabobank mij toen niet een veel te rooskleurig rendement heeft voorgeschoteld. In twee andere offertes was de verzekeringspremie hoger dus ik vroeg of hier niet wat aan gedaan kon worden. Nu heb ik pas door hoe deze adviseur deze premie omlaag heeft kunnen krijgen. Mijn vraag is nu of jullie mij een advies kunnen geven in: Hoe kan ik er achterkomen of die beoogde 8% rendement op dat (juni 2005) moment een realistisch beeld was voor die stortingmix? Als het klopt dat het historisch rendement nooit hoger is geweest dan 8% van de twee voorgestelde Robeco beleggingen, hoe kan ik dan achterhalen of het gebruikelijk is om van een hoger rendement uit te gaan dan het historisch rendement? Hoe kan ik er achter komen of dit advies ook aan andere klanten werd voorgelegd of is er bij mij een uitzondering gemaakt om mij over te halen om hier mijn hypotheek af te sluiten? Ik kreeg nu het advies om de premie van 95.00 naar 160.00 euro per maand te verhogen want dan zou het bedrag van 75.000 euro nog gehaald kunnen worden bij een rendement van 6%. Hopelijk kan iemand mij hiermee een stukje bij helpen.

  • Door particulier

Peter3, Ik neem aan dat de rente op de Opmaat Rekening gelijk is aan de hypotheekrente die je betaald? Je gaf al aan dat die niet meer dan 4,5 % zou kunnen opbrengen. Via Morningstar heb ik het Robeco Lux-o-rente fonds eens bekeken. Dit is een mixfonds van aandelen en obligaties. Het historisch rendement is slechts 2,30 % met een negatieve Sharpe ratio. Dit betekent dat een risicoloze spaarrekening je meer rendement had opgeleverd. De standaarddeviatie is 1,78 %. De kans dat het fonds een rendement haalt van meer dan 5,86 % (= 2 * 1,78 + 2,30) is minder dan 2,5 %. Bovendien moet je dit rendement gemiddeld jaar op jaar halen. Kortom, dit fonds is een verliespost. Je specificeert niet wat het 43 % Robeco fonds inhoud. Ik neem aan dat dit een wereldwijd gespreid aandelenfonds is. De historische rendementen liggen inderdaad zo rond de 8 % van dit soort fondsen, maar gebruikelijker is om met een conservatiever percentage te rekenen, bijvoorbeeld 6 %. Maar stel dat dit fonds inderdaad 8 % zou halen gemiddeld over 30 jaar. Het gewogen gemiddelde rendement is dan 5,15 %. Conclusie: De adviseur heeft je een te mooi rendement voorgespiegeld. Bovendien is het Robeco lux-o-rente fonds een slechte keus. Hij had beter voor een verdeling kunnen kiezen: 50 % Opmaat rekening 50 % Wereldwijd gespreid aandelenfonds Deze keuze zal meer kans bieden op een beter rendement zonder dat het risicoprofiel significant is gewijzigd. Stel dat het aandelenfonds gemiddeld 6 % zou opleveren en de Opmaatrekening 4,5 %, dan is het gemiddelde rendement 5,25 %.