De schaduwzijde van rozenkwarts - reactie Ministerie van Buitenlandse zaken

In de uitzending van maandag 10 februari 2025 gaat Fons naar Madagaskar om met eigen ogen de duistere kant van rozenkwarts te zien. We hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken om een reactie gevraagd. Deze reactie lees je hier.
In 2019 is de Wet Zorgplicht Kinderarbeid door de Kamer is aangenomen, maar deze is niet in werking getreden. Kunt u toelichten waarom deze wet op de plank ligt?
De Wet Zorgplicht Kinderarbeid (WZK) bevat geen datum van inwerkingtreding. Die datum moest nog vastgesteld worden door de regering nadat een aantal zaken nader ingevuld zouden zijn via lagere regelgeving. In 2020 al heeft het toenmalige kabinet echter besloten in te zetten op een brede gepaste zorgvuldigheidsverplichting, bij voorkeur op EU-niveau, die de WZK zou moeten vervangen. Een brede gepaste verplichting onderkent dat problemen niet tot één sector of thema zijn beperkt. Naast kinderarbeid zijn bijvoorbeeld aantasting van milieu en klimaat ook potentiële risico’s in waardeketens.
Die verplichting op EU-niveau is er gekomen in de vorm van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), die vorig jaar juli is vastgesteld. De EU-lidstaten hebben twee jaar de tijd om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. In november vorig jaar is het wetsvoorstel hiertoe, de Wet internationaal verantwoord ondernemen (Wivo), gepubliceerd voor internetconsultatie. In dit wetsvoorstel is ook opgenomen dat bij invoeren ervan de Wet zorgplicht kinderarbeid wordt ingetrokken en wordt vervangen door de Wivo.
Is er op dit moment in Nederland wetgeving van kracht waaraan internationaal opererende bedrijven aan moeten voldoen op het gebied van arbeidsomstandigheden en uitbuiting?
Het kabinet verwacht van alle Nederlandse bedrijven dat zij de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen naleven bij hun internationale ondernemingen. Wetgeving hiervoor is op dit moment niet van kracht. Wel wordt gewerkt aan de implementatie van de CSDDD via de voorgestelde Wet internationaal verantwoord ondernemen (Wivo). Dit wetsvoorstel kan naar verwachting in de zomer worden aangeboden aan de Tweede Kamer.