background branding

De skihallentest: Waar vind je het wintersportgevoel in eigen land? | Radar checkt

Met een weekje Tirol de feestdagen inluiden zit er dit jaar niet in. Wintersportend Nederland blijft thuis. Maar is er toch nog een mogelijkheid om de latten onder te binden? Verslaggever Fons Hendriks test samen met professioneel snowboarder Niek van der Velden de wintersportopties in eigen land.

Nederland telt meer dan zeventig skihallen door het hele land verspreid. Al deze opties zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: de (buiten)borstelbaan, de loopbandbaan, ook wel de rollerbaan en de koude indoorhal met echte sneeuw. 

Op zoek naar het echte wintersportgevoel

De twintigjarige Niek van der Velden plaatste zich in 2018 voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Naar eigen zeggen is zijn passie voor snowboarden ook in een indoorhal ontstaan. De perfecte kandidaat dus om de hallen mee te testen. Fons gaat samen met Niek op zoek naar het echte wintersportgevoel. Waar kan een beginner toch nog een beetje winterse lol beleven en waar houd je als gevorderde je skills op peil?

Borstelbanen voor het buitengevoel

De dag begint op de borstelbaan van Skicentrum Hoofddorp. Oefenen met de skilift, de frisse buitenlucht en een behoorlijke piste. Fons heeft zo'n drie keer op een board gestaan en stelt hier voor het eerst zijn balans weer op de proef. Entreeprijs: 29 euro inclusief materialen.

Zelfs profs wankelen nog weleens op de loopbandbaan

Wanneer de neuzen koud zijn en de  hamstrings warm, vertrekken de twee naar Amsterdam. Bij indoor Skischool Ski-Inn testen Fons en Niek de loopbandbaan. Dit is een rollende mat met een dun laagje water. Doordat de ondergrond rolt, is er maar weinig plek nodig voor de 'piste'. Dus ook in de dichtbebouwde hoofdstad kunnen Fons en Niek de afdaling maken. Dat verklaart wellicht waarom er door het land inmiddels al bijna vijftig van dit soort banen geopend zijn.

Skiën of snowboarden op de baan vergt wel wat oefening. Zelfs voor professioneel snowboarder Niek is het even de juiste balans zoeken. 'Dat maakt het ook zo'n goede training,' legt instructeur en directeur Jeroen van Moort uit: 'je merkt al snel dat je vorderingen maakt, je bent echt aan het sporten.' Entreeprijs: 40 euro inclusief materiaal

Sneeuwhappen

Voor wie dit seizoen niet alleen zijn sportieve vaardigheden op peil wil houden, maar ook een sneeuwbal wil kunnen gooien, is er de indoorhal met echte sneeuw. Het is er koud, nat en Fons komt er niet zonder blauwe plekken vanaf. Net echt dus! In Snowdome de Uithof gaan de twee op zoek naar het ware wintergevoel. Entreeprijs: 30 euro inclusief materiaal.