De slimme weegschalentest; werken ze echt?

Weegschalen kunnen tegenwoordig veel meer dan alleen je gewicht aangeven. De zogenaamde slimme weegschalen meten je bot- en spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte. Maar hoe betrouwbaar zijn deze metingen?

Slimme weegschalen geven niet alleen aan hoeveel kilogram je weegt, maar komen met talloze functies. Van buikvet tot je echte leeftijd. Radar heeft bij de slimme weegschalentest gekeken naar vijf consumentenweegschalen in de prijsklasse 18 tot 195 euro.

De vijf weegschalen die wij hebben getest zijn

  • Withings Body+ (wij betaalden er 89,99 euro voor)
  • Silvergear Premium (wij betaalden er 29,95 euro voor)
  • Tanita RD-953 (wij betaalden er 195 euro voor)
  • LifeGoods Personenweegschaal (wij betaalden er 17,99 euro voor)
  • Medisana BS 652 (wij betaalden er 87,95 euro voor)

De Medisana BS 652 was onderdeel van de test. De app werkte echter niet. We hebben dit meerdere malen op verschillende locaties geprobeerd. Hierdoor ontbreken de resultaten.

Hoe werken ze?

De slimme weegschalen maken gebruik van Bio-elektrische Impedantie Analyse (BIA). Deze techniek wordt gebruikt voor het schatten van de lichaamssamenstelling. Een laag elektrisch signaal wordt via de voeten door het lichaam gestuurd. ‘Stroom zoekt altijd de kortste weg, van het ene naar het andere been. Het bovenlichaam wordt niet meegenomen’, zegt Cathalijne de Klerk, docent Voeding en Diëtetiek bij de Haagse Hogeschool. Zo wordt visceraal vet rond de organen of buikvet niet meegenomen bij de meting.

De slimme weegschalen kunnen dus alleen meten hoeveel weerstand ons lichaam biedt tegen dit stroompje. Aan de hand van de snelheid van dit stroompje wordt geschat hoeveel vetmassa en vetvrije massa er in je lichaam zit. 

Hoe betrouwbaar is het?

In deze test kijken we naar het gemeten vetpercentage van de weegschalen. Om een betrouwbaar referentiekader te krijgen maken wij gebruik van de BodPod. Een meetapparaat dat gebruik maakt van de verplaatsing van lucht en zo de exacte volume van het lichaam meet.

Aan de slimme weegschalentest doen twee deelnemers mee. Bodybuildster Ellen Breemans en zanger René Karst. De testresultaten worden vergeleken met de BodPod.

Ellen

De atletisch gebouwde Ellen heeft volgens de slimme weegschaal van Tanita een vetpercentage van 12,3 procent. Als we de Silvergear Premium moeten geloven is dit 32,2 procent. Beide wijken sterk af van de BodPod-meting van 20 procent. 

René

Bij René zijn de verschillen met de BodPod minder groot. De weegschaal van het merk Withings komt het 34,7 procent het meest in de buurt van de BodPod.

Hoe kunnen de verschillen zo groot zijn?

Hoe kan het dat de verschillen in vetpercentage zo groot zijn? Volgens hoofddocent Jacqueline Langius van de Haagse Hogeschool komt dit door de formules. ‘Het is een soort blackbox. We weten niet welke formule erachter gebruikt wordt om te berekenen hoeveel vet en vetvrije massa je hebt of hoeveel visceraal vet je hebt.’ Daarnaast is het de vraag op welke groep mensen de formules van de weegschalen zijn gebaseerd. ‘Een Chinese groep als referentiepopulatie geeft hele andere resultaten dan een Nederlandse referentiepopulatie.’ Het is onbekend welke formules en referentiegroepen zijn gebruikt voor de weegschalen.

Korreltje zout

Naast formules voor het vetpercentage en botmassa, berekenen een aantal weegschalen ook de ‘echte leeftijd’ van de gebruiker. Ook deze resultaten verschillen sterk. Zo is de ‘echte leeftijd’ van René (55) volgens de Lifegoods-weegschaal 61 jaar, maar volgens de Tanita is de zanger maar liefst 70 jaar. ‘Dit soort weegschalen moeten presenteren wat ze kunnen meten’, vindt Langius. ‘Het brengt mensen in verwarring en onzekerheid.’

‘Als je atletisch bezig bent, dan zegt zo’n weegschaal eigenlijk heel weinig’, concludeert diëtist Eveline van de Waterlaat. ‘Je kunt hem voor het gewicht gebruiken, maar verder niet. Voor mensen met een reguliere bouw of wat overgewicht zijn de resultaten wat betrouwbaarder. Maar ook daarbij geldt: neem de resultaten met een korreltje zout.’

Reacties

Van de onderzochte merken hebben Medicana, Silvergear en Tanita gereageerd op het onderzoek. De reacties zijn hier te lezen.

De slimme weegschaaltest is een steekproef en geen wetenschappelijk onderzoek. De opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool heeft aangegeven de weegschalen te willen onderzoeken in het aankomende schooljaar.

Forumreacties

7
  • Door Radar

Je komt ze tegen sportscholen, maar zijn ook te bestellen aan huis: de 'slimme' weegschaal. Maar hoe slim zijn deze eigenlijk? Radar deed onderzoek hiernaar en vergeleek vijf verschillende weegschalen. Heb jij een van deze in huis? Lees hier alles over het onderzoek

  • Door Lady1234

Dus gewoon onzin spul. Zoals zoveel wat er te koop is.

  • Door ulrich.boche

Als ik me goed herinner aan de uitzending, was het resultaat van de Withings for het lichamsvet van Ellen 25% maar niet 35%.