De Stint mag de weg weer op
De Stint mag aankomend schooljaar onder enkele strenge voorwaarden weer de weg op, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) afgelopen woensdag aan de Tweede Kamer.
Van Nieuwenhuizen heeft de afgelopen maanden met de kinderopvangsector uitgebreid gesproken over de voorwaarden. Deze zijn vastgelegd in een overeenkomst. Volgens de Volkskrant waren de afspraken eerder al gemaakt, maar werd het openbaar maken uitgesteld omdat het Openbaar Ministerie (OM) nieuwe informatie naar buiten bracht over het onderzoek van het dodelijke ongeval met de Stint, vorig jaar september in Oss. Bij dit ongeval kwamen vier jonge kinderen om het leven en raakten de bestuurder en een kind ernstig gewond toen de Stint gegrepen werd door een trein.
Maatregelen
Om de Stint te mogen besturen moet je nu 18 jaar of ouder zijn en een rijvaardigheidstraining hebben volbracht. De kinderopvangplekken moeten vooraf vastleggen welke standaardroutes ze nemen naar bijvoorbeeld school of het zwembad, meldt de Volkskrant. Ook is afgesproken dat er zoveel mogelijk gebruik gemaakt moet worden van gescheiden fietspaden en 30-kilometerwegen.
Commissie
Er is een onafhankelijke commissie in het leven geroepen met drie experts op het gebied van verkeersveiligheid, handhaving en kinderopvang. Deze commissie moet er volgens de Volkskrant op toezien dat de kinderopvanglocaties zich daadwerkelijk aan de regels houden. Daarnaast komen er steekproeven, onder verantwoording van het Waarborgfonds Kinderopvang, om aan te tonen of de opvangplaatsen zich aan de afgesproken routes houden.
Rijbewijs
Het Ministerie bekijkt nog of een rijbewijs verplicht moet worden gesteld voor Stintbestuurders, meldt de Volkskrant. Met rijbewijs B, dat het dichtst in de buurt zou komen, mogen naast de bestuurder slechts acht personen tegelijk vervoerd worden, terwijl tot nu toe tien kinderen in de Stint mochten. Van Nieuwenhuizen hoopt in 2020 een definitief plan voor ‘bijzondere bromfietsen’ rond te hebben.
Lees meer: Nieuwe veiligheidsregels voor Stint
‘Niet veiliger’
De kinderopvang heeft extra Stints en bestuurders nodig om de kinderen te vervoeren, als het maximum van acht passagiers wordt ingevoerd. ‘Wij willen juist het aantal vervoersbewegingen met kinderen beperken’, zegt Felix Rottenberg, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang tegen de Volkskrant. ‘Het afgelopen schooljaar moesten we taxibusjes inzetten en was er een optocht van kinderen op fietsen achter elektrische bakfietsen te zien. Het is er door het ontbreken van de Stint niet veiliger op geworden.’
Onderzoek
Voordat de nieuwe Stint terug mag op de openbare weg moet de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) het voertuig eerst goedkeuren en aanwijzen als bijzondere bromfiets. Na het ongeval in Oss staan drieduizend Stints stil terwijl, op last van Van Nieuwenhuizen. Er lopen sindsdien meerdere onderzoeken naar de elektrische bolderkarren. Vorige week bracht het OM naar buiten dat het nog altijd onbekend is wat de oorzaak is van het fatale ongeluk in Oss. Wel is het OM ervan overtuigd dat de begeleidster er alles aan heeft gedaan om de elektrische bolderkar tot stilstand te brengen, zoals getuigen hebben verklaard.
Ieders belang
Als de nieuwe regels vaak overtreden worden, kan de minister de overeenkomst van de tafel vegen. ‘Dat zou dan betekenen dat de Stint alsnog bij het grofvuil belandt’, zegt Jellesma tegen de Volkskrant. ‘Maar zo ver gaat het niet komen, daar ben ik van overtuigd. We gaan oudercommissies aansporen om ervoor te helpen zorgen dat bso’s (buitenschoolse opvang, red.) zich aan de regels houden. Dat is in ieders belang.’
Bron: ANP / de Volkskrant