De terrassen gaan nog niet open: lockdown week verlengd

De jonge ANP-429589872_01.jpg

'Het is nog te vroeg.' De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten.

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

'Piek derde golf in zicht'

Volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst is de piek van de derde golf in zicht, maar nog niet bereikt. Tot die tijd moet de rem erop worden gezet. Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat met het openingsplan. In het Catshuis besprak een deel van het kabinet zondag de laatste stand van zaken. 

Stap voor stap?

Na het ministerieel crisisoverleg van afgelopen week werd bekend dat het kabinet werkt aan een plan om de samenleving stap voor stap te heropenen. Naarmate er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, schetste Zorgminister De Jonge, kunnen de teugels iets losser worden gelaten.

Maar De Jonge temperde zaterdagavond alweer de verwachtingen. Er liggen volgens hem momenteel zo’n 2.500 coronapatiënten in de ziekenhuizen. '750 op de intensive care, elke dag meer, de laatste dagen lopen de cijfers weer op. We denken dat de derde golf lager zal zijn, maar we zijn nog niet over de piek heen', sprak hij waarschuwend in praatprogramma Beau.

'Situatie is zorgelijk'

Deskundigen verklaarden deze week huiverig tegenover snelle versoepelingen te staan. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog. Zondag meldde het RIVM nog 8288 nieuwe coronagevallen. Ziekenhuizen behandelen bijna 2500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat de situatie 'zorgelijk' is en dat daarom 'uitermate voorzichtig' moet worden gehandeld. 'We zitten nog niet op de piek van de derde golf.'

Minister De Jonge waarschuwde na het lekken van de mogelijke versoepeling van de lockdown al voor te veel optimisme. In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen', zei hij. Het kabinet hoopt dat in de zomer de meeste maatregelen zijn verdwenen.

Draagvlak neemt af voor maandenlange lockdown

Medio december ging Nederland in een 'harde' lockdown. Daarna zijn de maatregelen steeds verlengd en zelfs aangescherpt. Zo werd de avondklok eind januari ingevoerd. Dat was volgens het kabinet nodig door de komst van de Britse variant van het coronavirus die veel besmettelijker is.

Begin maart kwamen er wat versoepelingen nadat eerder al de basisscholen weer open waren gegaan. Contactberoepen zoals kappers konden weer aan de slag en winkels mochten weer beperkt klanten ontvangen. Ook gingen het voortgezet onderwijs en het mbo weer open.

De laatste weken neemt het draagvlak voor bepaalde maatregelen onder de bevolking af. Het valt mensen bijvoorbeeld moeilijker om zich aan de regel te houden om thuis maar één bezoeker te ontvangen. En toen het mooi weer was trokken mensen massaal naar parken.

Bron: ANP