De voordelen van een hogere WOZ-waarde

woz-waarde-voordelen-04022021-780.jpg

De WOZ-waarde van woningen is afgelopen jaar behoorlijk toegenomen. Als je een koopwoning hebt, dan heeft dat gevolgen voor jouw portemonnee.

Een hogere WOZ-waarde betekent: meer gemeentebelastingen en meer kosten door de eigenwoningforfait. Lees meer: de nadelen van een hogere WOZ-waarde. Maar: er zijn ook voordelen als je woning in WOZ-waarde stijgt. Hypotheekadviseur De Hypotheker legt uit welke dat zijn.

Wat is de WOZ-waarde en wie bepaalt die waarde?

Van onroerende zaken, zoals woningen, bepaalt de gemeente de waarde met een taxatie. De gemeente kijkt dan naar de waarde van de woning op 1 januari van het voorgaande jaar. De WOZ-waarde is voor huizenbezitters van belang: bijvoorbeeld bij belastingen. En de WOZ-waarde kan ook een rol spelen als je je huis wil verkopen of een hypotheek wil aanvragen.

Allereerst: ben je van plan om je woning te verkopen, dan kun je met een hogere WOZ-waarde waarschijnlijk een hogere vraagprijs hanteren. Maar vergeet niet: de WOZ-waarde loopt een jaar achter, en staat dus niet gelijk aan de marktwaarde van je huis.

Renteopslag of risico-opslag

Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je waarschijnlijk ook een renteopslag of risico-opslag. Die opslag wordt toegepast als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzicht van de woningwaarde.

'De opslag wordt dus bepaald door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van je hypotheek', legt De Hypotheker uit. 'Als je WOZ-waarde is gestegen, val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.'

Zelf regelen bij de hypotheekverstrekker

Je kunt dat zelf regelen bij je hypotheekverstrekker, via een digitale omgeving. Let wel: helaas kun je niet bij alle hypotheekverstrekkers je risicoklasse verlagen: bij sommige verstrekkers kan dit alleen met een taxatierapport.

WOZ-waarde gestegen

De WOZ waarde van koopwoningen per 1 januari ligt gemiddeld op 270.000 euro. Dit is het hoogste niveau ooit en 8,9 procent hoger dan in 2019, meldt De Hypotheker.

En, ook goed om te weten: bij sommige geldverstrekkers kun je bij het aanvragen van een hypotheek een WOZ-beschikking aanleveren in plaats van een taxatierapport. De Hypotheker: 'De waarde van de WOZ moet wel aanzienlijk hoger liggen dan de lening.'