background branding

De waterschapsverkiezingen komen eraan, dit moet je weten

waterschap-04032019.jpg

Heb jij je stempas al binnengekregen? Binnenkort, op 20 maart, mag je weer naar de stembus. Je stemt dan voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Maar wat zijn waterschappen eigenlijk, en wat betekenen ze voor jou?

Een waterschap is een overheidsorganisatie met een democratisch gekozen bestuur. Dat kiezen gebeurt dus tijdens de waterschapsverkiezingen. In Nederland zijn er 21 waterschappen. 

Wat doet een waterschap?

Het bestuur van een waterschap neemt beslissingen over de waterhuishouding in jouw omgeving. Het waterschap zorgt voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en voor zuivering van afvalwater.

Waterschappen bepalen ook hoe hoog de waterschapsbelasting is voor jou. Hoe het kan dat waterschapsbelasting stijgt en hoe het kan dat die van het ene waterschap hoger is dan van het andere, kun je zien in het onderstaande fragment uit een uitzending van Radar.

Bekijk het fragment: Waarom stijgt de waterschapbelasting

Waar stem ik op?

Je kunt tijdens de waterschapsverkiezingen stemmen op politieke partijen en op stichtingen die een ander belang hebben bij de verkiezingen. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor de bescherming van flora en fauna of de belangen van watersportrecreanten.

Op welke politieke partijen of stichtingen jij kan stemmen binnen jouw waterschap, kun je achterhalen via de website van het desbetreffende waterschap. Je kunt op de website Waterschappen.nl opzoeken onder welke waterschap jouw woonplaats valt. 

Via Mijnstem.nl kun je de stemwijzer invullen voor jouw waterschap. 

Lees ook: Waterschapsbelasting stijgt met 1,9 procent

Bron: de Kiesraad / Waterschappen.nl