De Woningnoodramp: Starters en doorstromers

In deze eerste uitzending van Radar Extra, de Woningnoodramp, praat Antoinette met starters en doorstromers die in hun zoektocht naar een betaalbare woning vastlopen. Wie hebben er nou het meest te lijden van de stijgende huizenprijzen en het schaarse aanbod? Hans van der ploeg, Directeur van VBO, een brancheorganisatie voor makelaars, laat Antoinette het treurige aanbod zien voor starters op de huur- en koopmarkt in de omgeving van Voorburg en Leiden.

Bekijk alles over de woningnood op de documentairepagina

Warme broodjes

Hij vertelt: 'ik hoor weleens makelaars zeggen van; nou het is hier net zo'n bakkerij. Alsof je broodjes staat te verkopen, zo snel gaat het.' Woningen onder de twee ton worden alleen bezichtigd op vaste tijden, omdat het aantal kijkers makkelijk de honderd man overstijgt.

Woning vinden lastig met modaal salaris

Hoe lastig het is om een woning te vinden met een modaal salaris, weet Chiara van den Bekerom. Ze huurt met haar zus een appartement dat ze niet alleen zou kunnen bekostigen en een koopwoning is voor haar bijna niet te krijgen. Haar zus wil in de toekomst gaan samenwonen dus Chiara overweegt opnieuw bij haar moeder in te trekken.

Volgens woningmarktexpert Peter Boelhouwer van de Technische Universiteit Delft, zijn het niet alleen starters zoals Chiara die vast lopen maar eigenlijk iedereen met een modaal inkomen. Wie in aanmerking komt voor een huurwoning, staat al snel tien jaar op een lijst. Wie op zoek gaat naar een nieuwbouwwoning moet, ook buiten de randstad, zo'n vierhonderdduizend euro betalen.

Huizen onder twee ton nauwelijks verkrijgbaar

Het percentage nieuwbouwwoningen onder de twee ton is gedaald naar een schrikbarende twee procent. Coen van Rooyen van de branchevereniging van bouwondernemers, de NVB, legt uit hoe dat komt. 'Als je ziet dat er een grondpositie op de markt komt op dit moment vanuit de gemeenten, wordt die dan aangeboden aan de markt. Nou, dan zie je dat er tien bouwbedrijven allemaal een goed bod doen. Dan zijn negen bedrijven teleurgesteld dat ze misgrijpen. En één is is heel erg teleurgesteld dat hij het wel heeft, want die moet het voor dat bedrag ook maar gaan doen.'

Peter Boelhouwer vertelt hoe het overheidsbeleid tijdens de crisisjaren heeft bijgedragen aan de ontstane situatie en waarom de bevolkingsgroei structureel te laag is ingeschat. Antoinette gaat op bezoek bij Marnix Norder van Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties. Hij legt uit waarom de de nieuwbouw van woningcorporaties gehalveerd is en waarom het lastig is je opgebouwde wachtlijstjaren mee te nemen naar een andere regio. Dit leidt tot vervelende situaties.

Gedupeerden

Jeroen Pater beleefde na zijn scheiding een nare periode. Doordat hij nog niet voldoende jaren op de wachtlijst in de regio Gooi en Vechtstreek stond, kwam hij niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Noodgedwongen kwam hij in een daklozenopvang terecht en moest daar zijn 4-jarige dochter ontvangen. Het lukt hem niet om een nieuwe woning te vinden. Antoinette bezoekt ook Annemieke van Veen, zij probeert te anticiperen op de woonproblematiek en heeft een creatieve oplossing bedacht voor haar drie dochters.

Praat mee op het forum