De zin en onzin van voedingssupplement VitaePro

Veel mensen nemen voedingssupplementen om hun weerstand te vergroten. Uit een enquête van Radar blijkt dat tweederde van ruim 20.000 respondenten wel eens een voedingssupplement heeft gebruikt en dat meer dan de helft (56%) dat op dit moment doet. Maar heb je deze supplementen echt nodig? Of zijn ze alleen nuttig onder bepaalde omstandigheden? 

Neem bijvoorbeeld het voedingssupplement VitaePro. De reclame van dit product komt regelmatig langs op televisie. Als we schaatser en ambassadeur van VitaePro Erben Wennemars moeten geloven, neem je dit product als je je spieren belangrijk vindt. De pillen zijn niet te koop in de winkel, maar je moet een abonnement nemen. Hiervoor betaal je bijna veertig euro per zending, wat gelijk staat aan zestig tabletten. VitaePro raadt op de verpakking één tot twee capsules per dag aan. 

Joke is een fitte vrouw uit Lemmer die er alles aan doet om zo gezond mogelijk te blijven. Maar begin dit jaar merkt ze ineens dat ze minder fit wordt. Toen ze de reclame van VitaePro met Erben Wennemars zag, heeft ze het product besteld. 'Ik ga het proberen dacht ik, ik wil geloven dat dit product helpt bij mijn gezondheid', aldus Joke.

Wonderpil?

Huisarts Tamara de Weijer vindt dat er nogal wat claims worden gedaan op de site van VitaePro. 'Het is eigenlijk een soort wonderpil als je de site leest. Een vitaminesupplement, in welke vorm dan ook, is geen wonderpil. Als je ongezond eet en nauwelijks beweegt, gaat zo'n supplement niks doen. Ik ben bang dat mensen groente en fruit laten staan als ze zo'n supplement slikken. Maar een pil is nooit een vervanging van gezond eten.'

David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit aan de Leyden Academy, is het eens met Tamara de Weijer. De oplossing om gezond en fit te worden, zit volgens hem niet in het slikken van voedingssupplementen. 'Ik denk dat je je geld beter uit kunt geven aan een paar sportschoenen en bij de groenteboer dan aan dit soort abonnementen', aldus Van Bodegom. 

Renger Witkamp, hoogleraar voeding en Farmacologie is in algemene zin kritisch ten opzichte van supplementen, maar is er ook niet helemaal tegen. In bepaalde groepen kunnen ze nut hebben. Over VitaePro is de reactie van Witkamp: 'Pure geldklopperij naar mijn idee. En een slim marketingconcept dat klanten binnenlokt met een website die er gelikt uitziet, maar inhoudelijk niets voorstelt. Het is gewoon een multivitamine en die kun je veel goedkoper gewoon bij bijvoorbeeld Kruidvat of Etos kopen.' 

Bewegen en groente eten om gezond oud te worden

Van Bodegom: 'In de reclame van VitaePro wordt de suggestie gewekt dat je met deze pil gezond oud kunt worden. Maar om gezond oud te worden, zul je echt aan de slag moeten. Naar buiten gaan om te bewegen en gezond eten.'

Tamara de Weijer keek voor ons naar de samenstelling van VitaePro en komt tot de conclusie dat de meeste ingrediënten ook gewoon in voeding zit. 'Vitamine C zit ook in rode paprika, in spruitjes en broccoli. Natuurlijk ook in sinaasappels en citroen, bessen en aardbeien. Het zit in zoveel producten dat je echt geen pillen nodig hebt', aldus de huisarts.

Om je hart gezond te houden heeft Vitae Pro ook omega 3, oftewel visolie, aan hun tablet toegevoegd. Van Bodegom: 'Visolie heeft een gunstig effect op het hart. Daarom is ook de aanbeveling om één keer in de week vis te eten, liefst vette vis. Als je één keer per week vis eet, hoef je geen extra visolie te slikken.' 

Een opvallend ingrediënt van Vitae Pro is boswellia serrata, een Indiaas wierookextract. Tamara de Weijer: 'Boswelia serrata komt van nature niet in onze voeding voor. Ik denk niet dat het schadelijk is om te nemen, maar het onderzoek over de werking van de claim voor 'behoud van soepele spieren' is nog lopende. Er staat een disclaimer bij, maar daar heb ik echt hele grote moeite mee, niemand leest dat. Je leest de voorkant van de verpakking waarop staat betere weerstand, betere botten, betere spieren. Die kleine lettertjes lezen mensen helemaal niet.' 

Wie bij voedingssupplementen denkt 'baat het niet, schaadt het niet', komt volgens De Weijer toch bedrogen uit. Zo is eerder al gebleken dat een teveel aan vitamine B6 zenuwschade kan veroorzaken. 

Vitamine D tegen coronavirus

Er zijn supplementen waarvan wel bewezen is dat bepaalde mensen die nodig hebben. Vitamine B12 voor mensen die geen dierlijke vetten eten en Vitamine D wordt aangeraden voor mensen die weinig buiten komen en volgens deskundigen zou vitamine D ook effectief zijn tegen het coronavirus. 

Volgens Van Bodegom kun je je geld verder beter besteden aan gezond eten en kun je voedingssupplementen verder eigenlijk links laten liggen. 'Je moet iedere dag buiten een wandelingetje maken. Volgens de officiële richtlijnen is dat een half uur. Daarnaast mag je nog 23 en half uur op de bank zitten. Verder is het belangrijk om gezond te eten, dat is vaak ook lekkerder'. 

Reacties VitaePro en Erben Wennemars

VitaePro en Erben Wennemars hebben gereageerd op het item over voedingssupplementen. Via onderstaande links vind je de volledige reacties. 

Enquête Radar over voedingssupplementen

Via onderstaande link vind je de volledige uitslag van ons onderzoek naar voedingssupplementen. 

Enquête: iedereen aan de voedingssupplementen?

Forumreacties

50
  • Door Radar

De meesten onder ons gebruiken voedingssupplementen of hebben ze ooit gebruikt. Maar wat is hun zin, of: hun onzin? Het supplement VitaePro bijvoorbeeld, bekend van de tv-reclames, zou goed zijn – meer nog: 'belangrijk' zijn – voor je spieren. Maar wie het wil nemen, moet een abonnement aangaan van bijna veertig euro voor zestig pillen. Is VitaePro zijn geld waard? Kijk vanavond naar Radar op NPO 1 om 20.30 uur. Meer over dit onderwerp ook op onze website: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/de-zin-en-onzin-van-voedingssupplement-vitaepro/

  • Door Moneyman

De meesten onder ons gebruiken voedingssupplementen of hebben ze ooit gebruikt.
Dat waag ik te betwijfelen.

  • Door moederslink

Sinds jaar en dag gebruik ik multivitaminen zodra de R in de maand zit. Naast iedere dag fruit en verse groenten. Misschien onzin , maar ik voel me goed 😁 Mijn kinderen slikken extra VIT D ivm hun wat zeer licht getinte huid. Bij de laatste bloedwaarden controle bleek mijn zoon toch wat tekort aan VIT D te hebben , hoewel hij alle dagen buiten komt.