Deelscooters in de stad; hoe kies je de beste optie?

071021 deelscooter goscooter.jpg

In de meeste grote steden zijn de vele deelscooters ondertussen wel gevestigd. Of je nu bij Felyx, Check, of Go-scooter op de elektrische tweewieler wil stappen, het is altijd handig om de regels en tarieven te weten. Radar zette de drie grootste aanbieders op een rijtje.

Om gebruik te kunnen maken van een deelscooter heb je uiteraard een rijbewijs nodig, maar wat voor andere gebruiksvoorwaarden hangen eraan? Moet je een helm op? En in welke steden zijn welke aanbieders te vinden?

Hoe werkt het?

Een rijbewijs dus, maar wat heb je nog meer nodig? Met een app, bankrekening en een sterke dosis lef kom je al ver. Eerst dien je je te registreren op een van de drie apps. Via de app kun je bij de verschillende aanbieders een scooter reserveren, waarna je een kwartier hebt om de tweewieler op te halen. Je kan je scooter via de app of via een QR-code op de scooter zelf reserveren. Haal hem daarna van het standaard en het rijplezier kan beginnen.

Eenmaal op de scooter kan je zo lang en ver rijden als je zelf wil, zolang de scooter op het einde van de rit weer in een servicegebied staat. Het servicegebied verschilt voor Check, GoScooter en Felyx per stad. Buiten het servicegebied parkeren kan wel, maar dan zitten er extra kosten aan verbonden. 

Wat zijn de prijzen

Check: Deze aanbieder hanteert een starttarief van 50 cent en een extra 10 cent per minuut dat er van de deelscooter gebruik wordt gemaakt. Er kunnen extra kosten optreden bij bijvoorbeeld een bekeuring of het verkeerd parkeren van de scooter. Dit komt bij de meeste gevallen zoals het incorrect afsluiten van de rit neer op 50 euro. Een boete kan, bij ernstige vegrijpen, oplopen tot 500 euro. Als je bijvoorbeeld je scooter laat besturen door iemand anders, of hem verkeerd neerzet.

Felyx: Bij Felyx wordt er geen starttarief aangehouden. Een gebruiker betaalt 30 cent per minuut om door de stad te rijden met een deelscooter en 10 cent om te parkeren binnen en buiten het servicegebied. Ook is Felyx bezig met een nieuw initiatief. Om ervoor te zorgen dat de deelscooters op de juiste plek komen en verspreid zijn over de stad, wordt er op sommige plekken een ander tarief gehanteerd. Dit noemt de scooterprovider ‘Dynamic Pricing’. 

Go-Sharing: Go-Sharing biedt meer mogelijkheden aan als het gaat om betalen. Zo kan er een pakket voor een vast aantal minuten worden afgesloten. De kosten hiervan beginnen rond de 20 euro voor 75 rijminuten en lopen op tot 100 euro voor 425 rijminuten. Maar er kan ook voor een prijs van 0.29 cent per minuut zonder registratie of pakketten worden gereden. 


Welke regels hanteren de aanbieders

Bij alle drie de aanbieders wordt er vanzelfsprekend van je verwacht dat je je aan de verkeersregels houdt, maar met welke regels moet je nog meer rekening houden?

Check: Bij Check, overigens bij de andere drie aanbieders ook, ben je verzekerd via een WA-verzekering, met een eigen risico van 500 euro. In Amsterdam rijden er scooters die 45km/u gaan, waardoor het verplicht is om op de rijbaan te rijden. Bij andere steden zijn er allen 25km/u scooters beschikbaar. 

Felyx: Met Felyx mag je, als je een 45km/u scooter weet te vinden, naar Amsterdam vanaf Haarlem rijden. Heb je per ongeluk een 25km/u tweewieler, dan krijg je een boete van 50 euro, exclusief 10 euro administratiekosten, omdat de scooter weer moet worden terug gebracht.

Go-Sharing: De boete bij het fout parkeren van je scooter kan bij Go-Sharing oplopen tot 390 euro. Je mag niet op een autoparkeerplaats, schuin op de stoep, voor een in- of uitrit, voor een deur of op priveterrein parkeren. Een boete voor het fout parkeren van je scooter krijg je trouwens bij alle drie de aanbieders.

Bron: Felyx, Go-Sharing, Check