background branding

DekaMarkt roept hamburgers terug wegens listeriabacterie

12012021 hamburger.jpeg

Supermarkt DekaMarkt haalt burgers uit de schappen. Na controle kwam de winkel erachter dat de Kwartponder Royaal Mager met de houdbaarheidsdatum 19-01-2022 mogelijk listeria bevat. De bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken, die vooral voor zwangeren en mensen met een verzwakt immuunsysteem gevaarlijk kan zijn.

Gezondheidsproblemen

Listeria kan voorkomen in dierlijke producten, waaronder vleeswaren. Als het vlees niet helemaal doorbakken wordt, zorgt dit mogelijk voor gezondheidsproblemen. Gezonde mensen kunnen de ziekte doorlopen zonder klachten of met lichte griepsymptomen. Bij mensen met een verminderde afweer kan listeria echter zorgen voor bijvoorbeeld bloedvergiftiging of ernstige ontstekingen. Bij zwangeren kan de bacterie zelfs leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Nederlands Voedingscentrum

De kans op besmetting met listeria is volgens het Nederlandse Voedingscentrum erg klein. Jaarlijks zijn er zo'n 70 tot 100 gevallen bekend. Het is wel lastig om te achterhalen wat de oorzaak is geweest van een listeriabesmetting, omdat de klachten 1 tot 90 dagen na het consumeren ontstaan.

Geld terug

DekaMarkt verzoekt klanten de burgers niet te eten. Als zij de burgers terugbrengen naar de winkel, krijgen ze hun geld terug - een bonnetje is niet nodig.

Bron: ANP