Dementie: hoe te herkennen en wat te doen?

dementiehulpartikel.jpg

Dementie is een van de meest voorkomende volksziektes in Nederland. Het is al een aantal jaar doodsoorzaak nummer 1. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans zelfs nog groter: een op de drie. Nederland telt op dit moment ruim 280.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Wat zijn de signalen van dementie en wat kun je doen wanneer je iets vermoedt?

Het herkennen van dementie kan lastig zijn. Dat iemand af en toe iets vergeet is vaak onschuldig en hoeft niet direct te betekenen dat diegene dementie heeft. Ook zijn de verschijnselen verschillend per persoon.

Kenmerken van dementie

Om herkenning gemakkelijker te maken stelde Alzheimer Nederland – een stichting die zich inzet voor Alzheimer en andere vormen van dementie – de volgende lijst op met symptomen die kunnen duiden op dementie:

1. Er treedt vergeetachtigheid op

Terugkerende geheugenklachten kunnen een teken zijn van dementie. De persoon in kwestie stelt dan bijvoorbeeld een vraag steeds opnieuw of vergeet belangrijke data.

2. Gewone dagelijkse dingen gaan moeilijker

Hierbij kun je denken aan geldzaken regelen of koffie zetten.

3. Het besef van de tijd en plaats wordt minder

Een dementiepatiënt kan soms vergeten waar hij is en hoe hij daar is gekomen.

4. Er zijn problemen met taal

Het wordt voor mensen met dementie moeilijk om een gesprek te volgen en praten gaat minder vloeiend.

5. Spullen raken kwijt

Iemand met dementie wil spullen nog wel eens op vreemde plekken neerleggen. Waar een persoon zonder de ziekte zijn portemonnee in een la of kastje stopt, legt een dementiepatiënt hem in bijvoorbeeld de koelkast.

6. Situaties inschatten en keuzes maken wordt lastig

Mensen met de hersenaandoening kunnen onder andere aanbiedingen slecht beoordelen en daardoor grote sommen geld uitgeven.

7. Het deelnemen aan sociale activiteiten vermindert

Hobby’s of sporten worden bijvoorbeeld ingeruild voor uren televisie kijken en langer slapen.

8. Het gedrag en karakter verandert

Dementiepatiënten kunnen onder andere achterdochtig of angstig worden en dingen doen die zij voorheen nooit deden.

9. Onrust

Het kan zijn dat iemand met dementie constant het gevoel heeft iets te moeten doen.

10. Er zijn problemen met zien

Zo wordt afstanden inschatten lastiger. De hersenen van mensen met dementie hebben moeite met het verwerken van beelden.

Wat kan ik doen bij signalen van dementie?

Alzheimer Nederland heeft een geheugentest ontwikkeld. Deze kun je maken als je zelf last denkt te hebben van symptomen, maar ook als je je zorgen maakt om iemand anders. Daarnaast is het aan te raden langs de huisarts te gaan.

Bron: Rijksoverheid/Alzheimer Nederland