background branding

Depressieve tieners risicogroep voor later

Tieners die korte tijd depressief zijn, hebben later in hun leven een grotere kans op mentale problemen. Angst, zware depressies en eetstoornissen komen veel vaker voor bij twintigers en dertigers wanneer zij in hun tienerjaren een lichte depressie hebben gehad. Dat blijkt uit psychiatrisch onderzoek, waar de BBC dinsdag over schrijft.

Onderzoekers van de Amerikaanse Columbia University ondervroegen 750 mensen in hun tienerjaren en nog een keer op latere leeftijd. Daaruit bleek dat 8 procent van de tieners kampte met een lichte depressie. Daarbij voelden de jongeren zich minimaal twee weken neerslachtig.

Toen deze tieners ouder waren, bleek de kans op een zware depressie vier keer zo hoog. De kans op straatvrees, dwangneuroses en angsten was 2,5 keer zo hoog. Op anorexia of boulimia had deze onderzoeksgroep een drie keer zo hoge kans.

De onderzoekers weten nog niet hoe het komt dat jongeren met een lichte depressie op latere leeftijd meer problemen hebben. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Bron: ANP