'Derde golf onvermijdelijk': dit zijn de nieuwe regels

persconferentie 020221.jpg

De Britse variant grijpt wild om zich heen, waardoor een derde golf op komst is, meldt premier Mark Rutte op de persconferentie van 2 februari over de coronamaatregelen. Daarom moeten we nog even geduld hebben: 'Als we nu te veel optimisme tonen zullen we de rekening gepresenteerd krijgen'. Volgens minister Hugo De Jonge wordt de weg terug naar een normaal leven nu wel ingezet, zij het traag en behoedzaam. Zo komt er – mogelijk – een einde aan de avondklok, wordt spullen afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk en komen er voor de pedagogische sector aanpassingen. 

Zonder de Britse variant waren versoepelingen mogelijk geweest, stelt Rutte. Maar omdat momenteel twee derde van de besmettingen in Nederland het gevolg zijn van de Britse variant, die anderhalf keer besmettelijker is dan het 'oude' virus, moet de lockdown tot zeker 2 maart opnieuw worden verlengd. Duidelijkheid over later kan niet gegeven worden, omdat de Britse variant de situatie razensnel overneemt, meent de premier. 

Einde van de avondklok onzeker

Ondanks die bedreiging komen op 10 februari enkele versoepelingen. Waarschijnlijk loopt die dag de avondklok af, maar daarvoor kon de premier 'niet honderd procent garantie geven'. De inzichten over het Britse virus en het advies van het OMT vrijdag zullen daarover uitsluitsel moeten bieden. Volgens verschillende media zijn epidemiologen, virologen en infectiologen echter tegen het afschaffen van de avondklok.

Bestellen en afhalen bij detailhandel

Op 10 februari mogen ook verschillende niet-essentiele winkels 'open' voor bestellingen. Dat houdt in dat mensen van thuis uit hun kleren, boeken of andere spullen kunnen bestellen en minstens vier uur later afhalen bij (maar niet in) de winkel. Die tijdsmarge moet 'funshoppen' tegengaan, stelt Rutte. Ook bouwmarkten en andere doe-het-zelfwinkels, bibliotheken en zaken die dierenvoer verkopen kunnen op deze manier weer open.

Strikte voorwaarden voor scholen en leerkrachten

Eerder was al aangekondigd dat de basisscholen, kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs op 8 februari de deuren weer kinderen mogen verwelkomen. Volgens het kabinet vormen zij een kleiner risico voor de verspreiding van het virus en is een heropening verantwoord, onder strikte voorwaarden:  

 • Als een kind in de klas positief test, moet de hele klas inclusief de leraar in quarantaine. Die groep moet zich op de vijfde dag laten testen.
 • Er wordt veel meer en intensief getest, en pedagogisch personeel krijgt voorrang in de teststraten.
 • Kinderen zullen deel uitmaken van het bron- en contactonderzoek dat wordt aangescherpt.
 • De buitenschoolse opvang blijft dicht, met uitzondering van de noodopvang (voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep).
 • Middelbare scholen blijven zeker tot 1 maart dicht, dus tot na de voorjaarsvakantie.
Update

Langer in quarantaine bij geen coronatest en nu direct testen na bericht CoronaMelder

Een coronatest wordt niet verplicht voor basisschoolkinderen als volgende week de scholen weer opengaan en een leerling besmet blijkt. Maar kinderen die niet worden getest, moeten dan tien dagen in quarantaine blijven in plaats van vijf.

Daarbij kunnen gebruikers van de CoronaMelder zich voortaan direct laten testen als ze zijn gewaarschuwd door de app omdat ze in de buurt zijn geweest van iemand die is besmet. Tot nog toe was de richtlijn om vijf dagen te wachten met testen. Nu hoeft dat dus niet meer per se. Doen mensen binnen vijf dagen na het risicovolle contact een test en is die negatief, dan moet wel een tweede test volgen. Die moet worden gedaan op of na de vijfde dag na het contact.

'Trager gestart, maar dat halen we nu in'

Minister De Jonge stelde dat Nederland inderdaad traag met vaccineren is gestart, maar die achterstand nu snel zal inlopen. Er zal meer op testen worden ingezet, om een gecontroleerde terugkeer naar het 'normale' leven in delen van de samenleving mogelijk te maken, zo meent hij. 

Deze maatregelen ken je

De andere coronaregels blijven gelden:

 • Ontvang thuis niet meer dan één persoon van dertien jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal twee mensen.
 • Bij een uitvaart mogen maximaal vijftig personen aanwezig zijn.
 • Restaurants, cafés, kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen, theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, dierenparken, pretparken, etc, binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness blijven dicht.
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen tot en met zeventien jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
 • Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen.

Op 23 februari wordt de situatie opnieuw beoordeeld en volgt er weer een persconferentie.