Detoxen met actieve kool kan leiden tot vitaminetekort
Of het nu in de vorm van shakes, tabletten of sapjes is, detoxproducten worden steeds populairder. Ze beloven al na korte tijd een ontgiftende werking, vaak met de toevoeging 'op natuurlijke wijze'. De nieuwste trend op dit gebied is geactiveerde kool. De Actieve Kool Capsules van MaxMedix beloven 'schadelijke gifstoffen in het lichaam te absorberen' en 'een natuurlijke ontgifting tegen een opgeblazen gevoel'.
Radar belde met distributeur WeightWorld en vroeg hoe deze actieve koolcapsules werken. De medewerker laat ons weten: 'Het staat erom bekend dat een koolstof een goede detox geeft, hetzelfde als bijvoorbeeld andere bepaalde stoffen ook een goede detox geven aan het lichaam'. Hoe weet je nou of je behoefte hebt aan een ontgiftingskuur? De medewerker van WeightWorld zegt hierover: 'Als je last hebt van veel gasvorming of een opgezette buik, spijsverteringsproblemen, een soort opgeblazen gevoel, dan gaat u gewoon merken van nou ja, dat heb ik weer nodig'.
Verbrandingsproduct
Geactiveerde kool is het verbrandingsproduct van een koolstofbron, zoals hout of kokosnoten. Krijg je hetzelfde effect als je de as uit je schoorsteen inneemt met een glas water? 'Nee, natuurlijk niet!', zegt de medewerker. 'Deze producten worden in onze fabriek in Engeland gemaakt en getest en zijn honderd procent natuurlijk'.
Darmen ontgiften niet
We legden dit product voor aan Frank Vleggaar, maag-darm-leverarts, verbonden aan het UMC Utrecht. Hij geeft aan dat detoxen zeker niet nodig is en dat je niet kunt ontgiften door iets in te slikken dat uiteindelijk in je darmen terechtkomt. 'In het lichaam hebben we daar de lever en de nieren voor, dat zijn onze ontgiftingsorganen, maar niet de darmen.'
Vitaminetekort
Op de website van WeightWorld lezen we dat 180 capsules actieve koolpoeder 24,95 euro kosten. Het is de bedoeling dat je zes capsules per dag inneemt en daarmee krijg je dagelijks maar liefst 2000 mg koolstof binnen. We vragen Vleggaar of daar risico's aan zijn verbonden. Vleggaar: 'Als je dit één of twee dagen zou doen, kan het niet zoveel kwaad. Als je dat langer gaat doen, dan kunnen ook allerlei goede stoffen, zoals vitamines, zich aan de actieve kool gaan binden, waardoor je ze niet kunt opnemen in je bloedbaan en dan kun je een vitaminetekort krijgen'. Heeft die actieve koolstof dan geen enkel positief effect op de gezondheid? 'Er is absoluut geen wetenschappelijk bewijs dat koolstof goed zou zijn voor je’, aldus Vleggaar.